Geschreven door: Sandra

Het is momenteel appeltijd. Dus vandaag de dag koop je je appels sowieso het beste bij de lokale boer. Maar hoe zit het dan met die koelcellen waarin de appels liggen opgeslagen? Hoe milieuvriendelijk is dat? Kun je dan toch niet beter in maart/april – als de appelpluk in Nieuw-Zeeland begint – je appels uit Nieuw-Zeeland halen?

Afgelopen week was het meer dan eens in het nieuws dat Nederlandse fruittelers zich grote zorgen maken. De prijzen voor het bewaren van appels rijzen de pan uit. Tegelijkertijd wordt de Nederlandse appelmarkt alweer overspoeld met appels uit het buitenland. Waar gaat het heen? En wat is, als consument wijsheid om te doen?

CO2 is niet de enige reden om lokaal te kopen
Vooropgesteld: Ik ben bevooroordeeld. Ik geloof namelijk dat er meerdere reden zijn om lokaal te kopen. Voor mij persoonlijk is het sociale aspect ook heel belangrijk. Doordat je weer weet waar je voedsel vandaan komt, zie je de ziel en zaligheid die een boer, bakker of teler in het product legt. Dit zorgt – bij mij in ieder geval – voor een gevoel van wederkerigheid en verbinding. Voor mij is dat geluk en juist daarom vind ik lokaal kopen zo belangrijk.

Waarom een koelcel
Maar los daarvan vroeg ik me af wat onderaan de streep meer energie kost: Een appel een jaar in een koelcel bewaren of die uit Nieuw-Zeeland over laten komen. Het bleek nog niet zo’n gemakkelijk vraagstuk. Hollandse appels worden in hele grote koelcellen opgeslagen. Omdat zuurstof de appels verder doet rijpen, wordt alle zuurstof uit een cel onttrokken. Het is een secuur proces. Dit is ook de reden dat alleen de grote appeltelers een eigen koeling hebben. De meeste appels worden eerst naar een sorteerder, zoals Stoker in Dronten, gebracht. Die sorteert de appels op maat en bewaart ze ook.

Als je in april fruit wilt eten in Nederland, heb je dus de keuze tussen appels en peren die al vanaf september in een koelcel liggen of import uit het buitenland. Aangezien op het zuidelijk halfrond de seizoenen omgekeerd zijn, plukt men in Nieuw-Zeeland appels vanaf maart. Per schip worden deze vervolgens de hele wereld over vervoerd. Naar Nederland is dat circa 20.000 kilometer.

Appelsvanver

Wat kost minder CO2
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar welke keuze je beter kunt maken. De meesten komen tot dezelfde conclusie: Een appel tot 12 maanden bewaren in een koelcel kost nog steeds minder CO2 dan een appel intercontinentaal met een gekoelde boot verslepen. Het kost tot 25% minder energie.

Transport is slechts een fractie van de totale uitstoot
Belangrijk om te weten is echter dat transport maar een fractie van de totale ‘appeluitstoot’ is; 11 tot 20%. De rest komt voort uit de productie en de manier waarop jij je boodschappen doet. Rijd je elke week van boer naar boer naar boer, dan ben je niet heel duurzaam bezig (en tsja, dat wisten we allemaal natuurlijk wel want daarom bestaat De Streekboer natuurlijk ook). Een van de belangrijkste aspecten die we vaak vergeten is echter verspilling. Gooi vooral niets weg. Deze appelteler uit Gelderland is groot fan van verpakkingen in supermarkten omdat van de losse appels 30% wordt weggegooid. De consument kiest immers altijd de mooiste exemplaren uit. Laat dat nu net een van de veelgehoorde ‘klachten’ bij ons zijn: “Ik kan van tevoren niet zien hoe mijn groenten of fruit er uitzien, dat wil ik wel graag want dan kan ik zelf kiezen.” Begrijpelijk, maar misschien moeten we dan juist dat allemaal ook niet willen?! Wat vind jij?

Dus nu kopen die appels! 😅
En, om direct maar de super commerciële link naar onze webshop te leggen: (Mij wordt wel eens verweten niet commercieel genoeg te zijn maar uiteindelijk willen we natuurlijk dat jij na het lezen van dit verhaal jouw Streekboer boodschappenmandje voor minimaal €50,- volstopt met de mooiste producten voor jouw wekelijkse boodschappen…)

We hebben twee hele mooie fruittassen voor je in de aanbieding. Op die manier kun je zelf kiezen wat je wilt: Een Hollandse fruittas met alleen appels en peren. Want meer is er nu niet. Of een biologische fruittas met deze week appels, peren, bananen en mango. Met liefde door ons samengesteld voor jou. Zodat we die 30% verspilling tot het minimum kunnen reduceren. 💚

Geef een reactie

whatsapp knop