Westerleane Boer & Zuivel wordt sinds 2014 geproduceerd op het melkveebedrijf van Bart en Geertje Berga.
Geertje begon met het maken van enkele liters yoghurt in de eigen keuken. Inmiddels staat er een volwaardige zuivelproductieruimte waar elke week liters yoghurt, kwark en andere zuivelproducten worden gemaakt. De koeien van Westerleane lopen zoveel mogelijk buiten. Wat centraal staat bij Westerleane, is verantwoord ondernemen. Er is bewust gekozen om niet biologisch te worden, maar de werkwijze van het zuivelbedrijf is hier heel goed mee te vergelijken. Er worden bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, het land staat vol met bloemen, klavers en kruiden, er staan bomen en struiken langs land en er is ruimte voor weidevogels door middel van een boerenoever. ‘Op een aantal percelen hanteren we een uitgestelde maaidatum; hierdoor krijgen vogels en wild de kans hun jongen te krijgen en groot te brengen.
Westerleane heeft zeshonderd zonnepanelen en al het verpakkingsmateriaal wordt gerecycled. ‘We willen laten zien dat je ook als gangbaar boer heel duurzaam kunt boeren en goed voor de natuur kunt zijn.’ Een grote stap die Westerleane daarin heeft gezet, is een vermindering van het aantal koeien. ‘We molken in het verleden bijna 120 koeien, nu nog 70-75.