Korenmolen Joeswert

Boeren: Dirk Doeglas

Adres gegevens

Mentaweg 3
Feerwerd

https://www.joeswert.nl/

Koren- en pelmolen Joeswert (1855) is een ambachtelijke graanmaalderij voor de professionele productie van meel. In 1980 heeft Rolf Wassens het bewind over Joeswert op zich genomen. Hij heeft het bedrijf opgezet en uitgebouwd tot het huidige professionele ambachtelijke maalbedrijf, zoals korenmolen Joeswert tegenwoordig nog steeds bekend staat.

 

Het maalbedrijf Joeswert wordt op dit moment geleid door de molenaars Libbe Kooistra (meester) en Dirk Doeglas, nog steeds en vooral onder de nog immer bezielde begeleiding van de hooggeleerde meestermolenaar Rolf Wassens.

 

In de korenmolen van Joeswert wordt graan gemalen met behulp van een maalsteen. De molen kan worden aangedreven door windenergie of elektriciteit. Het proces van het maken van meel uit graan is complex.

 

 

Om graan te malen, worden graankorrels van het land in zakken geleverd. Bij Joeswert moet het graan vier verdiepingen omhoog worden gebracht. Er zijn twee manieren om dit te doen:

  1. De zakken kunnen worden geleegd in een grote bak waar het graan met behulp van schepjes omhoog wordt gebracht.
  2. Een andere methode is om gebruik te maken van een "luier", waarbij de zakken met graan via een touw naar de juiste verdieping worden getrokken.

Bij het malen van graan heb je de keuze om een bepaalde hoeveelheid graan tegelijkertijd te malen en te kiezen tussen het gebruik van windenergie of elektriciteit. Daarnaast kan er gekozen worden tussen meel met of zonder vliesjes. Nadat het graan is gemalen, kan het gezeefd worden of niet. Als de vliesjes uitgezeefd worden, ontstaat er bloem. Als de vliesjes niet worden gezeefd, krijg je meel.

Vervolgens wordt het meel in zakken verpakt en naar de molenwinkel, de bakkerij of een ander bedrijf gebracht. In de molenwinkel wordt de zak geleegd in kleinere zakjes voor de verkoop.

De molenwinkel biedt een uitgebreid assortiment te koop aan. Men kan de molen bezoeken of een bestelling plaatsen voor meer informatie.