Rispens’ schapenkaas

Familie Rispens

Adres gegevens

Headamsterwei 3
Morra

www.mtsrispens.nl

RISPENS’ SCHAPENKAAS

Grootvader Jacob is als 16 jarige begonnen met het handelen in kalveren en schapen. Hij breidde vervolgens zijn handel snel uit met diergeneesmiddelen en agrarische producten. Zijn bedrijf groeide verder en ook de zonen Jacob & Wietze werkten inmiddels mee. Ria, de vrouw van Jacob kwam sloot aan en er kwam een winkel aan huis.

Inmiddels zijn de kinderen van Jacob en Ria, Ype en Janita klaar met school en komen het bedrijf versterken.
Ze hebben een passie voor dieren en willen daar graag iets mee doen. Na verschillende stages van Ype bij schapenmelkers zijn we gaan onderzoeken of hier een mogelijkheid voor ons lag. Vrij snel vonden we een afzet voor de melk en een geschikte locatie. Het kippenbedrijf van onze buurman kwam te koop, mooi dichtbij en een ruime oppervlakte verdeeld over 3 grote hokken. Tussen 2 hokken in hebben we een melkput gebouwd van 2×20 rapid exit.

In de zomer van 2018 zijn we naar Frankrijk geweest om een koppel Franse lammeren te bekijken. Deze zijn gekocht en in aug 2018 bij ons gekomen. De keuze viel op dit Franse ras omdat ze een goede melkproductie hebben en hoge gehaltes. Ook zijn de dieren goed gespierd, waardoor we een mooi lam af kunnen leveren.
Vanaf februari 2018 melken we het jaar rond. Dit kan door drie keer een periode van 6 weken lammerij. De lammeren drinken de biest bij de moeder. Daarna komen ze met leeftijdsgenoten in een groepshok. De ooilammeren blijven bij ons om ook melkschaap te worden.
We hebben ruim 16 ha. in het weidevogelbeheer, op deze percelen rijden we de ruige mest uit. Dit is bevorderlijk voor het bodemleven en trekt meer vogels aan.

Onze kaas wordt op dit moment gemaakt door Ambachtelijke Kaasmakerij Kaaslust.