De Streekboer slaapt. Alle medewerkers genieten van een weekje rust. De komende twee weken dus even geen briefuitwisseling met Monique en ook even geen boerencolumn van Dieuwke.

Voor de nieuwsbrief van volgende week heb ik iets leuks in gedachten – ik hoop dat het ook lukt. Ik geef nog geen 100% garantie ;-). Voor nu tijd om te reflecteren en terug te kijken op een bewogen jaar.

2020 begon knallend en knuffelend (weet je het nog…?). In januari kopte journalist en Streekboer klant Filp van Doorn met een paginagroot artikel in de Trouw: Dag Jumbo, hallo Streekboer. Een stroom aan bestellingen van nieuwsgierig geworden lezers volgde. Gaaf! Eens en te meer werd onderschreven hoe belangrijk de kracht van de media is in het overbrengen van een verhaal. Zoals Flip dat deed, konden we zelf niet doen, lees maar.

kranten

Toen werd het al snel maart en wat er in maart gebeurde hoef ik je niet te vertellen. Na Azië stond nu heel Europa stond op zijn kop. Nederlanders hamsterden naar wc-papier, durfden de supermarkt niet meer in en kwamen bij ons uit. Net zoals de media overigens, die wisten ons ook in grote getallen te vinden. Achteraf gezien hoorden we van vele nieuwe klanten: “Ik had al vaker van jullie gehoord, maar de gebeurtenissen in maart zorgen ervoor dat er een knop omging en we ook daadwerkelijk bij De Streekboer zijn gaan bestellen.”

Met het team draaiden we overuren om de bestellingen aan te kunnen. We begonnen midden in de nacht en eindigden ‘s avonds laat. Gelukkig kregen we hulp van boeren en tientallen vrijwilligers. Toen we na een aantal weken routine kregen in het verwerken van honderden extra bestellingen, begonnen we ons langzamerhand af te vragen: wat doet deze golf? Hebben we er honderden klanten voor het leven bij of haken ze na de pandemiegolf weer af?

Helaas kunnen we deze vraag vandaag de dag nog niet beantwoorden. De pandemie raast nog steeds door. Inmiddels durf ik echter wel te stellen dat een groot deel van hen die ons in maart vonden, nu nog bij De Streekboer zijn aangesloten. En dat doet me deugd. Het feit dat wij in een voor velen gitzwart jaar voor iets van vreugde hebben kunnen zorgen, is een groot goed.

Of ik nu op het afhaalpunt in Bolsward, Leeuwarden, Groningen of Winsum kwam; keer op keer werd ik verblijd door enthousiaste verhalen van Streekboer klanten én afhaalpuntbeheerders. Bij het doen van lokale Streekboer boodschappen was nog wel even tijd voor een praatje, de (h)erkenning en na het afhalen wordt er natuurlijk wekelijks genoten van al het pracht dat de streek ons biedt.

In mijn reflectie heb ik er bewust voor gekozen het C-woord niet te gebruiken en het positieve verhaal op te zoeken, juist omdat we de negatieve kant al zoveel hebben gehoord afgelopen jaar. Dat neemt niet weg dat ook wij – het gehele Streekboer team – intens meeleven met hen die van dichtbij getroffen zijn. Ook binnen het Streekboer team zijn helaas naasten weggevallen door het virus. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar laten we alsjeblieft hoop houden, hoop op een betere toekomst. Want hoop doet leven.

Dank aan iedereen die onderdeel van De Streekboer uit heeft willen maken in 2020. Ik hoop dat we er samen een mooi, gezond, lokaal 2021 van kunnen maken. Opdat we ergens in 2021 weer – net zoals we dit jaar begonnen – mogen knuffelen…

Alle goeds voor 2021 gewenst!

Sandra – oprichter De Streekboer

Geef een reactie

whatsapp knop