Mienskiep

Natanaël Zijlstra
Regio:

Adres gegevens

Susternemear 23
8927AJ Leeuwarden

www.mienskiep.nl

In de Leeuwarder wijk Blitsaerd staan tussen de woonhuizen hier en daar keppeltjes schapen te grazen. De schapen zijn van Natanaël Zijlstra, die met z’n bedrijfje Mienskiep probeert hij mensen te voorzien van dit unieke lamsvlees.

De schapen van Natanaël zijn Gotlandse Pelschapen. Dit is een heel bijzonder ras, dat oorspronkelijk veel in Zweden werd gehouden. In Nederland zie je ze vrij weinig. Naast dat de schapen heerlijk vlees produceren, is ook het wol van deze schapensoort heel bijzonder. Dit ras schaap staat als enige aangemerkt als officieel pelsdier en wordt nadat het gelooid is gebruikt voor het maken van kleding of bijvoorbeeld gebruikt in het interieur.

Ik probeer te boeren aan de hand van kennis en niet aan de hand van technologie. Eigenlijk ben ik gewoon natuurlijke systemen aan het kopiëren. Op deze manier hoef ik ook geen dure investeringen te doen in stallen of machines.

De naam van het bedrijf is natuurlijk een kwinkslag naar het woord ‘mienskip’, wat gemeenschap betekent. ‘Mijn schapen staan ook letterlijk midden in de gemeenschap, vertelt Natanaël. ‘Het grasland dat ik gebruik zijn nog niet verkochte bouwkavels. Rondom de percelen gebruik ik gaas dat de schapen binnenhoudt en waar ik geen stroom voor hoef te gebruiken. Zo kunnen de kinderen in de buurt de schapen gewoon aaien.’

De schapen lopen het hele jaar buiten. Alleen in de lammerperiode, rond maart/april, gaan ze even naar binnen. De lammeren blijven daarna zo lang mogelijk bij de moeder lopen. De schapen verzorgen ook zelf de bemesting van de percelen. Er wordt geen mest van buitenaf aangevoerd. In de winter, wanneer het gras niet meer groeit, krijgen de dieren hooi, dat in de zomer wordt gewonnen van dezelfde percelen.