De beste lokale kaasplank maak je in een handomdraai! Je kunt de plank natuurlijk zo samenstellen als je wilt. Wel is het leuk als je wat variatie hebt in smaak en textuur.
Wat algemene tips:
- Bij De Streekboer hebben we op het moment geen blauwe kazen. Wel hebben we zachte, halfharde en harde kazen van verschillende melksoorten. We nodigen je dan ook uit daar mee te variëren.
- Serveer de kazen altijd op kamertemperatuur. Zo komen de smaken beter tot recht.
- Begin met het proeven van de meest milde kazen. Vaak zijn dit de halfharde koekazen. Eindig met de intensere smaken zoals de geitenkazen.
- De Streekboer heeft ook een selectie aan producten die heerlijk samengaan met kaas.
Onze suggesties voor de lokale borrelplank
-
- De jonge, halfharde schapenkaas van Groot Kabel, een milde schapenkaas om mee te beginnen.
- De Tynjetaler van Kaasboerderij De Gelder, beroemd in Friesland en ver daar buiten.
- Een kruidenkaas van Buurvrouw Durkje, lekker in de smaak waar je zelf het meeste van houdt.
- De Machedoux zachte geitenkaas van De Oude Streek, een romig rauwmelks kaasje met een donzige witschimmel. Houd je van iets droger en pittiger? Kies dan voor de Machedoux sec of de Macendré. De laatste is gerold door houtskoolas waardoor het een zwarte tot licht-grijze donzige korst krijgt. Qua kleur sowieso de mooiste voor op de kaasplank.
- Om het af te sluiten de oude kaas van Kleikracht. Deze kaas heeft minstens tien maanden gerijpt en is daarom zoutig en brokkelig. Voor de echte liefhebber!
Lekker voor er bij
- Serveer de cashewnoten van Armel bij de plank. Niet alleen lekker maar ook met een goed verhaal voor bij de borrel.
- Geitenkaas gaat uitermate goed samen met honing. Imkerij Kuipers levert voor ons al jaren 100% pure honing.
- Decoreer de kaasplank met wat vers fruit. Het frisse van fruit complementeert ook mooi met met name de intensere kazen.
- Ook leuk, smakelijk en sierlijk: Verse kruiden op de kaasplank.
- Salie:
Bij welke kaas: Harde kazen en gerijpte kazen.
Waarom: Salie heeft een krachtige, aardse smaak die de diepte van gerijpte kazen kan versterken. - Tijm:
Bij welke kaas: Vooral lekker bij geitenkaas en oude kazen.
Waarom: Tijm heeft een aardse, licht citrusachtige smaak die goed samengaat met de romige en soms pittige eigenschappen van deze kazen. - Rozemarijn:
Bij welke kaas: Past goed bij harde kazen.
Waarom: De intense, houtachtige smaak van rozemarijn kan de stevige en complexe smaak van harde kazen versterken.
- Salie:
En als laatste tip: Vergeet de aankleding en de verhalen achter de (Streekboer van de) kazen niet. Het oog wil ook wat en juist de verhalen van onze boeren is wat deze kazen uniek maakt.
Succes!