Jij kiest voor De Streekboer omdat je wil weten waar jouw eten vandaan komt, de lokale boer wilt ondersteunen of op zoek bent naar gezonde producten. Je wilt in ieder geval meer weten over jouw voedsel. Vandaar dat we een product of een boer uitlichten en het verhaal vertellen. Deze week: Armel Ahimakin

Focus op lokaal of verder weg?
De Streekboer stond, en staat eigenlijk nog steeds, voor een lastige keuze: moeten we geen producten uit het buitenland aanbieden en vervolgens horen dat consumenten toch naar de supermarkt gaan voor verder weg geteelde producten, en uit gemak ook de lokaal geteelde producten van de supermarkt meenemen? Of moeten we juist producten van verder weg in ons assortiment opnemen, maar dan soms te horen krijgen dat onze focus niet lokaal genoeg is? Wij hebben gekozen voor het laatste, maar wel op onze eigen Streekboer manier. We doen dit namelijk met een eerlijke prijs voor elk product én een zo transparant mogelijke weg van boer naar bord. Ons doel is dat consumenten voor de lokale producten naar ons toe komen en het waarderen dat ze bij ons ook voor die paar producten van verder terecht kunnen.

Daarom hebben we nu cashewnoten en kokosolie opgenomen in het assortiment. Deze producten zijn niet zomaar gekozen. We kopen ze rechtstreeks in uit Benin.Schermafbeelding Om ..

Armel Ahimakin
Armel Ahimakin begon met het produceren van kokosolie vanwege zijn passie voor gezonde en natuurlijke producten. Hij was geïnspireerd door de vele voordelen van kokosolie voor de gezondheid en het welzijn. Armel wilde hoogwaardige kokosolie aanbieden die zowel gezondheidsvoordelen bood als op een duurzame manier werd geproduceerd. Hij zag ook een mogelijkheid om de lokale gemeenschap in Benin te ondersteunen door kokosnoten van lokale boeren te kopen. Op deze manier kon hij zowel een positieve impact hebben op de gezondheid van consumenten als op de economie van de regio.

Kokosolie
Voor Armel en een groep van 30 vrouwelijke boerinnen begon het in 2016 met de productie van kokosolie. Ze maken gebruik van moderne koudgeperste extractiemethoden die het traditionele proces respecteren, zodat een hoge concentratie aan voedingsstoffen behouden blijft. Het team streeft ernaar om de verliezen na de oogst tot een minimum te beperken en transparant verdienmodel te creëren, waardoor veel plattelandsvrouwen zichzelf en hun families kunnen ondersteunen. Het bedrijf verbetert het leven van minstens 150 mensen, van Benin tot Togo. Ze leggen speciale nadruk op het beschermen van het milieu. Voor hun kokospalmbomen vernietigen ze geen bossen. Ook voorzien ze de vrouwen van kokosnootskool zodat ze hier op kunnen koken in plaats van dat ze bomen moeten kappen voor het koken.

Cashew

Cashewnoten
Nadat de productie van kokosolie goed liep, is Armel ook begonnen met de verkoop van cashewnoten. Cashewnoten groeien aan een boom. Eigenlijk is de noot maar een heel klein onderdeel van de vrucht. Daarnaast kost het een boom jaren om te groeien voordat het vruchten geeft én worden de noten veelal met de hand geoogst. Dit verklaart waarom noten kostbaar zijn. Armel zit in het traject om zijn noten en olie biologisch te certificeren. Je kunt de noten tot 9 maanden bewaren mits de doos gesloten blijft. Maar of ze dat redden…?!?!

Recept: Sla, kokosolie en cashewnoten
Wij hebben een lekker recept met de sla uit je eigen moestuin (of de tuin van een van onze streekboeren), kokosolie en cashewnoten.

Ingrediënten:

 • 1 bakje sprouty
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 2 eetlepels honing of ahornsiroop voor een veganistische versie
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt (of verse stengelknoflook)
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 krop sla naar keuze (bijvoorbeeld romaine, ijsberg of gemengde bladgroenten)
 • 1/2 kopje geroosterde cashewnoten
 • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
 • 1 wortel, geraspt
 • Optioneel: gehakte koriander of munt voor garnering

Dressing:

 • 3 eetlepels kokosolie, gesmolten
 • 2 eetlepels limoensap
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1 theelepel honing of ahornsiroop voor een veganistische versie
 • Zout en peper naar smaak

Instructies:

 1. Verhit 1 eetlepel kokosolie in een wokpan op hoog vuur. Voeg de sprouty toe en wok ze gedurende 2-3 minuten.
 2. Meng in een kom de sojasaus, honing (of ahornsiroop), knoflook en gemberpoeder. Giet dit mengsel over de sprouty en bak nog 2-3 minuten, zodat de smaken goed kunnen mengen. Haal van het vuur en laat afkoelen.
 3. Terwijl de sprouty afkoelt, bereid je de salade voor. Scheur de sla in stukken, was je het en doe het in een grote slakom. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan naar wens. Voeg de geroosterde cashewnoten, paprika en geraspte wortel toe.
 4. Voor de dressing, meng je de gesmolten kokosolie, limoensap, sojasaus, honing (of ahornsiroop), zout en peper in een aparte kom. Proef en pas de smaak aan indien nodig.
 5. Giet de dressing over de salade en hussel alles goed door elkaar.
 6. Voeg de gewokte sprouty toe aan de salade en meng voorzichtig.
 7. Garneer de salade met gehakte koriander of munt als je dat wenst.

Serveer de kokos-sprouty salade met cashewnoten als hoofdgerecht of als bijgerecht bij een maaltijd.

Geef een reactie

whatsapp knop