Aflevering 61
De Bascule
20 april 2022

In Hommerts, Zuidwest-Friesland, staat een bijzondere pluktuin. Trinalda zwaait er de scepter. Ze heeft kruidenplanten, bloemen- en plantenstekjes en, vanaf IJsheiligen 14 mei, moestuinstekjes. Ze wil de wereld beter achterlaten voor haar kinderen. Daar hoort het gebruikt van chemische gewasbeschermingsmiddelen voor haar niet bij. De laatste tijd is er veel te doen geweest om bij-vriendelijke planten. De Keuringsdienst van Waarde besteedde een aflevering aan zogenaamde bij-vriendelijke planten van tuincentra die in werkelijkheid vol gif zitten. Het gevolg is dat het gif zich langzamerhand in de bijen opstapelt en ze er uiteindelijk aan dood gaan.

Trinalda krijgt dan ook vaak de vraag of dit bij haar ook het geval is. ‘Natuurlijk niet,’ aldus Trinalda. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat zou het ook moeten zijn natuurlijk. Helaas is dat vandaag de dag niet meer zo.trinalda bascule

Als je bij ons in de webshop kijkt, zul je merken dat er keuze te over is. Biodiversiteit vindt Trinalda zeer belangrijk een daarom heeft ze een enorme diversiteit aan planten op haar tuin staan. ‘Bij jullie in de webshop staat nog maar een fractie van wat ik daadwerkelijk heb.’ Ik vertel Trinalda vervolgens dat ik het nu al lastig kiezen vindt door het ruime assortiment en vraag haar haar drie favoriete producten met ons te delen. Hier komen ze:

Wil je planten met mooie bloemen die goed zijn voor de bijen? Ga dan voor de mix echinacea.

Van alle kruidenplanten is Trinalda’s favoriet de zwartebessenmunt. “Het is ongelooflijk hoeveel verschillende soorten munt er zijn. Bij alle planten proef je de munt en, in dit geval dus, een vleugje zwarte bes. Heerlijk voor in de thee of de limonade. Een of twee takjes is voldoende voor een kop thee.”

De laatste tip van Trinalda? De Stevia plant. Op die manier haal je je eigen suikervervanger in huis. Je kunt de blaadjes zo toevoegen aan de thee. Wil je het echt als een suikervervanger gebruiken bij het bakken, droog de blaadjes dan in een droogoven. Heb je geen droogove, zet dan je oven op de allerlaagste stand, spreid de blaadjes uit op de bakplaat en laat het drogen. Check elke 30 minuten of de blaadjes gedroogd zijn. Dit kan 1 tot 4 uren duren. Vermaal het gedroogde blad vervolgens en gebruik als vervanger voor suiker. Een kopje suiker staat gelijk aan twee tot drie theelepels stevia. Succes!

En als laatste: Je moet nog even geduld hebben voor de courgette, aubergine, tomaten en overige moestuinplantjes. Die komen half mei online. Deze en volgende week hebben we wel een ander bijzonder product voor je. Tulpen aan de bol (zie foto). Bij het opkweken zijn geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en ze staan prachtig in een vaas. Neem jij er eentje mee deze week?!

Bekijk het assortiment van De Bascule

Geef een reactie

whatsapp knop