Goedemiddag! Dank voor jullie tips om te portioneren en producten beter te bewaren. De gouden tip van Lindon deelden we vorige week op onze Facebook pagina en zal de komende week ook goed van pas komen! Deze week lijkt het tropisch warm in Nederland te worden. Bij hitte en vakantie hoort uiteraard ook buiten eten. Tijd om kooltjes op te halen en de barbecue weer eens aan te steken. Maar vlees op de barbecue, kan dat eigenlijk nog wel in deze tijd? Wat vind jij? Dit doen wij:

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, wij eten vlees. Maar niet te vaak en als we vlees eten, dan willen we wel een goed stukje vlees. Maar wat is goed? Dit zijn de vijf punten waar wij rekening houden bij het kopen van vlees 🥩🍗:

  1. Diversiteit: Of het nu om rund, varken of kip gaat, wij vinden het belangrijk te weten om wat voor ras vlees het gaat. Net als dat oergranen meer voedingswaarden bevatten dan de gangbare doorveredelde granen, zo is het ook belangrijk dat er niet maar één ras kip, rund of varken overblijft.
  2. Diervoeding: Ik vind het fijn te weten dat een boer zorg draagt voor de voeding die een dier krijgt. Zo stelt Co Bakx van De Kromhoekster Kip 🐔bijvoorbeeld zijn eigen voermix samen. “Want, als je er zorg voor draagt dat de voeding die een dier binnenkrijgt gezond is, blijft het dier zelf ook gezond.”
  3. Landschap: In de discussie over hoe duurzaam vlees consumeren is, wordt vaak gekeken naar de functie die vee heeft voor de grond waarop ze lopen. Voor ons moet vee in een kringloop passen. Vee dat loopt op grasweiden en natuurgebieden waar niets anders op verbouwd kan worden, dient de natuur in plaats van dat het tegengewerkt wordt. Oer de Wiel 🐂 is hier een goed voorbeeld van. Wil je hier meer over weten, lees dit onderzoek dan eens of verdiep je in de werkwijze van Joel Salatin, ‘de rockster van de landbouw’ die ik ooit, lang geleden, eens mocht interviewen.
  4. Vierkantverwaarding: Eet niet alleen biefstuk. Als we alle onderdelen van dieren eten, hoeven we de ‘inferieure’ restanten ook niet naar het buitenland te verschepen. (Alhoewel een biefstuk ook prima aan elkaar te lijmen valt, leert onze eigen Jappie de Jong van Nesser Schapenkaas 🐑🧀 ons in het volgende filmpje. Voor de duidelijkheid: dit gebeurt bij onze producten niet!)
  5. Herkomst: Dit is eigenlijk de belangrijkste: weet wat je eet. Ik wil weten waar mijn stukje vlees vandaan komt, waar het gelopen heeft. Op die manier heb ik geen keurmerken nodig maar dan ik zelf beslissen of de wijze van boeren mij aanstaat en ik daar mijn stukje vlees wil kopen. Het is preken voor eigen parochie maar dat is ook de reden dat ik De Streekboer heb opgericht 😉.

Dit is mijn korte opsomming. Te kort om het hele verhaal te kunnen vertellen! Eigenlijk zou ik van elk punt een aparte blog kunnen maken. Waar houd jij rekening mee bij het kopen van vlees? Laat het me weten, dan deel ik de beste tips vervolgens weer.

Groetjes,
Sandra – oprichter De Streekboer

Geef een reactie

whatsapp knop