Theda
Foto: Wendy van der Wal, stagiair mediavormgeving

Van Theda kreeg ik onderstaand recept en verhaal. Ze had er donderdag al helemaal plezier in, een ik daardoor ook, toen ze op het afhaalpunt haar boodschappen ophaalde. Ze had zo iets leuks bedacht voor de boekbespreking met haar lokale een duurzame boodschappen!

Boeken en eten

Theda heeft een boekenclub. Om de beurt koken ze ook voor elkaar. Het liefste maken ze dan iets passend bij het thema van het boek. Het boek dat deze keer besproken werd heet ‘Testament van de ziel’ van Hylke Speerstra.

YouBeDo

Wellicht een goede tip: Ik link het boek dat ze bespraken even via de boekenwebsite YouBeDo, daar kun je alle boeken krijgen voor dezelfde prijs als elders maar dan met de wetenschap dat ze een deel van de winst schenken aan een goed doel. Dat doel kun je ook nog eens zelf uit een lange lijst kiezen. Gewoon een leuk extraatje omdat niet alleen de voedselketen eerlijker en leuker moet worden, ook de ketens waarin al onze andere behoefte worden geproduceerd hebben dat nodig!

Terug naar het recept

Testament van de ziel” gaat over twee mannen (Friezen) op leeftijd die elkaar ontmoeten bij een rodeoshow in Canada en besluiten om hun levensverhaal op te schrijven.

Theda zocht naar typisch Canadese recepten, maar besloot uiteindelijk het bij de Friese roots van de hoofdpersonen te houden: ze maakte een maaltijd met Friese ingrediënten. Al zoekend vond ze een zomers recept met “reade krobbe” en “wâldbeantsjes” en met radijsjes en Koudumer beantsjes.

Dat recept paste ze aan aan het seizoen. Zo verving ze radijsjes en de Koudumer beantsjes en voegde ze er ook nog de fetakaas toe. En dan krijg je dit overheerlijke recept:

Ingrediënten Maaltijdsalade van reade krobbe en wâldbeantsjes

 

 

Bereidingswijze

 

  • Kook de bonen beetgaar en laat ze afkoelen. (Ik kookte de bonen à la Yvette van Boven, met rozemarijn, thijm en teentje knoflook en peper en zout)
  • Maak een dressing van olijfolie, citroensap, knoflook, mosterd, honing.
  • Snijd de prei in dunne ringen, snipper het sjalotje en schep dit voorzichtig door de dressing. Schep dan de bonen ook door de dressing. Doe de blokjes fetakaas er door en tot slot de radijskiemen. Maak het op smaak met peper en zout.

Daarbij maakte ik een aardappelsalade

Ingrediënten Aardappelsalade

 

 

Bereidingswijze Aardappelsalade

 

  • Kook de aardappelen beetgaar en laat ze afkoelen. Kook ook de eieren.
  • Maak een dressing citroensap, room en mayonaise.
  • Snipper de ui en snijd de prei in fijne ringetjes.
  • Snijd de aardappelen in blokjes en pel de eieren en snijd deze ook in stukjes. Hussel alles door de dressing en maak af met peper en zout. Zorg ervoor dat de salade wel smeuïg is, maar dat de aardappels niet verdrinken in de dressing.

Dit klinkt als een geslaagde avond met een heerlijk gerecht en fijne mensen. Dankjewel voor het delen Theda, zo genieten wij allemaal mee van jullie leesclub!

Heb jij ook zo’n leuk recept? Deel het gerust met ons. Want wie zijn geluk deelt zorgt ervoor dat geluk vermeerderd! En dat is precies de bedoeling!

Geef een reactie

whatsapp knop