Het lijkt wel een titel van een kinderboek: Streekkok Roland en de wijting-curry.

Een boek is het niet, maar een grappig verhaal is het wel!

Illustratie: Wendy van der Wal, stagiair mediavormgeving

Wederom een verhaal dat alleen kan ontstaan omdat we betrokken klanten hebben en geen anonieme consumenten die niet goed geld terug willen.

Het ging zo:

In de ‘bezwaarlijst’, dat is het lijstje dat ontstaat doordat onze klanten de missertjes in de kratten kunnen doorgeven aan ons, stond het volgende bericht van Wilma en Ronald:

‘We hebben drie hele wijtingen gekregen met graat en vinnen…. Dat was niet de bedoeling. We hadden filets besteld’

Ai, nee. Dat snappen wij. Onze collega Verona die eigenlijk alle ‘bezwaren’ afhandelt, stuurde deze toch maar even door aan ons om te vragen wat ze hier dan mee moet doen?

Nou ken ik Wilma en Ronald toevallig via het afhaalpunt dus ik durfde wel even te informeren hoe we het het beste kunnen oplossen. Er was ook even onduidelijkheid of een visfilet te vergelijken is met een kipfilet. Soms zijn er wel nog graten in een visfilet blijkbaar? Maar in dit geval was er toch echt een wisseltruc uitgevoerd en was er geen sprake van een filet maar een bijna complete vis. Gelukkig voor Wilma was de kop er wel af… Want ze schreef met dit terug:

‘Hoi Monique, laat maar zo hoor. Het ligt nog in de vriezer en Roland maakt er wel iets lekkers van. Ik heb een vissen-aversie denk ik, speciaal voor wijting. Dat kocht ik vroeger wekelijks per kilo op de markt voor de poes…. Ik ben een laffe viseter: alleen onherkenbare porties 🫣 Dus het verschil tussen ‘panklare wijting’ en ‘wijting-filets’ is groter dan de argeloze streekboerklant denkt. Misschien kun je dat in de uitleg duidelijker maken???? Dooeeii!’

Gelukkig! Ronald weet wel raad met die graten en vinnen. Een paar weken later krijg ik dit appje met foto’s:

‘Streekkok Roland is tevreden met de wijting-curry. Hij heeft er zelf filetjes van gesneden. We gaan aan tafel!’

Ze hebben ervan genoten. Ik vroeg ze daarna nog naar het recept. Ze hadden het uit het kookboek “365 koolhydraatarme gerechten” van Nicola Graimes:

Dit is het boodschappenlijstje bij De Streekboer (en wat er vast in je keukenkastje staat.)

 

Ingrediënten wijting-curry

 

Hoe ga je te werk?

Bereidingswijze wijting-curry

 

  • Als je geluk hebt zijn de filets inderdaad filets, anders moet je ze zelf nog even fileren zoals Ronald deed.
  • Daarna laat je in een pan de olie langzaam warm worden. Zorg dat er geen walmen af komen, dan ben je boven het verbrandingspunt van 200˚C gekomen. Als je daar onder blijft is bakken in olijfolie een goed alternatief voor boter.
  • Bak daarin de komijnzaadjes en de heel fijn gesnipperde ui in. Neem de tijd, liefst op laag vuur. Rond de 7 tot 10 minuten.
  • Daarna voeg je de andere specerijen toe naar smaak.
  • Dan is het tijd voor de kokosmelk en blokjes tomaat. Deksel half op de pan en lekker laten pruttelen.
  • Daarna voeg je de stuken vis toe. Nog een minuut of 10 laten pruttelen en af en toe met beleid roeren anders gaat de vis te veel stuk en dat is jammer van de structuur.
  • Maak het daarna af met citroensap en garneer nog met koriander en voilà: Zelfs Wilma ziet niet meer dat er een vis bij aan te pas is gekomen en geniet ervan!

Geef een reactie

whatsapp knop