De tweewekelijkse brief van Monique aan Sandra

Hee hoi Sandra,

Zal ik deze keer eens iets bekennen? Ik was echt opgelucht dat jij de verwenrepen ook vergelijkt met de mars, de snicker en de bounty.

fryslanfungiHahaha, wij zeggen in de winkel altijd: ‘We doen ze tekort door ze zo te noemen maar om je een idee te geven kun je deze repen vergelijken met…’, en dan dus dat vreselijke rijtje producten van multinationals er achteraan. Om vervolgens niet te weten hoe snel we moeten toevoegen dat er juist geen E-nummers zijn toegevoegd maar wel heel veel liefde tijdens het handmatige maakproces!

Ze zijn hier volop in trek ook hoor. Maar ook de rauwe chocolade die we van een andere maker hebben. Voor ieder wat wils dus zeg maar. Rauwe (dus niet warmer geworden dan 42 graden tijdens het verwerken) chocolade heeft als voordeel, net zoals bij honing die niet verwarmd is, dat de gunstige stoffen voor je gezondheid nog grotendeels werkzaam zijn. Maar het blijft wel zo dat we plantaardige producten blijven promoten als het echt om gezond gaat hoor!

Daarom wilde ik het deze week hebben over de Grow kit van Fryslan Fungies. Zelf je eigen oesterzwammen kweken die ook nog eens een topper van een vleesvervanger zijn in gerechten! Wij keken laatst de film Fantastic Fungi, en wij kunnen niet anders zeggen dan dat we er echt helemaal van onder de indruk waren. Hoe het netwerk dat onder onze voeten onzichtbaar maar onmiskenbaar actief is in de bodem… Het is om heel heel heel diep respect voor te voelen.

Hoe meer je hiervan ziet, en daardoor steeds meer inzicht krijgt, hoe beter je snapt waarom het kleinschalig boeren dat gelukkig steeds meer in opkomst is niet alleen een romantisch beeld lijkt maar ook echt wezenlijk van belang is voor ons allemaal. Het bodemleven en zeker ook dat wat paddenstoelen toevoegen is zo oneindig intelligent. Daar kunnen we alleen maar diep ons hoofd voor buigen en heel snel stoppen met denken dat wij als mensen het allemaal wel even slimmer en vooral sneller voor elkaar kunnen krijgen.

Ik kan, in dit kader, ook iedereen de documentaire Kiss the ground aanbevelen. Dat wat de bodem ons geeft is onwaarschijnlijk waardevol. Dat maakt het kijken naar deze film heel goed duidelijk. Ook daarom gaan we de groente en fruit van eigen bodem nog meer waarderen dan we al deden.fungi

Je kent inmiddels ons credo: het belangrijkste in ons dieet zijn groente, kruiden en fruit. Voor wie wil kan dit matig aangevuld worden met kwalitatief goede zuivel en eieren en kwalitatief goed vlees. Omdat wij ook adviseren voor zowel gezondheid als milieu om heel matig met dierlijke producten te zijn bevelen we paddenstoelen altijd al aan. Naast bonen en linzen een prima plantaardige vleesvervanger waar we geen multinational voor nodig hebben. 😉

We schreven er al eens een blog over.

Voor nu: geniet van de week en smakelijk eten alvast weer!

Liefs Monique

ps: hiernaast een voorbeeld van onze eigen oogst. Hij was verrukkelijk!!!!

 


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop