De tweewekelijkse brief van Sandra aan Monique

Hoi Monique,

De kiwibessen zijn heerlijk hoor, dank voor de tip! Vooral ook fijn dat jouw partner Ronny ze maandag even persoonlijk kwam langsbrengen. Het is altijd gezellig om even “in persoon” bij te kletsen en al helemaal op de maandag. Dan lunchen wij op kantoor namelijk samen en zodoende kon Ronny ook meegenieten van de heerlijke loempia’s vers bereid door collega Ubeey zijn moeder: smullen!Mars

Wat ook smullen is, zijn de lekkernijen van Gad van Lekker Bros. Zoals je misschien wel weet, gaat onze Dieuwke sinds kort elke maandag op bezoek bij een boer. Er zijn er circa 50 bij De Streekboer aangesloten dus het idee was dat wanneer er elke maandag één Streekboer bezocht wordt, we jaarrond in ieder geval op ieders erf zijn geweest. Afgelopen maandag ging Dieuwke bij Gad langs. Het verhaal van Gad vertelt Dieuwke zelf. Ik wil het graag hebben over de hardloper onder Gad zijn producten: de verwenchocolade.

De verwenchocolade is gebaseerd op de mars en snickers die we allemaal wel kennen. Wist je echter ook wat er in een marsbar aan ingrediënten zit? Ik besloot de verwenchocolade eens te vergelijken van de marsbar.

Toegegeven; een mars of verwenchocolade eet je niet om er gezonder van te worden. Beide producten zijn gemaakt als verwenmoment. Maar dan nog blijf je de keuze houden hoe je verwend wilt worden. Ik herinner me daarbij altijd de uitspraken van Michael Pollan – de wereldberoemde schrijver, journalist en activist op het voedsel en cultuur – goed: 1. “Vermijd producten met meer dan vijf ingrediënten zoveel mogelijk; hoe meer ingrediënten een verpakt product bevat, hoe meer het bewerkt is en hoe slechter het voor je is.” 2. “Vermijd producten met ingrediënten waarvan je de naam amper uit kunt spreken”. 3. “Eet alles wat je wilt, maar kook het zelf.” Met andere woorden: als je wilt snacken, doe dan eerst de moeite om het zelf te bereiden. Dan verdien je het ook om het op te eten.

De verwenreepjes maak ik dan niet zelf, ik weet wel dat ze op ambachtelijke wijze geproduceerd zijn. Er zitten meer dan vijf ingrediënten in, het gros van de ingrediënten ken ik tenminste. Bovendien weet ik dat Gad de ingrediënten waar mogelijk bij onze lokale boeren haalt. Zo komt de honing van Imkerij Kuipers uit Heerenveen. Af en toe snacken kan echt wel. Maar ook dan kies ik bewust. Jij ook???

Liefs Sandra


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop