Het zijn rare seizoenen, de winter begon uiterst nat en eindigde met de Siberische beer. Geen optimale condities voor de boeren, waar je eerst het land niet op kon omdat je dreigde weg te zakken, kon je vervolgens geen spade in de grond zetten door de vorst. Vol smart wachtten zij op het voorjaar en toen deze officieel begon op dinsdag 20 maart wisselden mooie lentedagen met regenachtige herfstdagen elkaar af. Niet precies waar we op hadden gehoopt.

De voorraden van de echte wintergroenten als boerenkool en spruitjes zijn ondertussen op en ook die van de uien en aardappelen slinken langzaam. Zij liggen in grote bewaarschuren te wachten totdat zij vervangen worden door hun nieuwe broertjes. Het kan dan dus ook voorkomen dat je aardappelen met plekjes krijgt of zachtere uien. Natuurlijk doen de boeren dit niet expres maar de aardappelen en uien worden niet meer wekelijks geoogst. Zo kan het dus gebeuren dat je aardappelen met plekjes ontvangt, welke je gewoon kan wegsnijden tenzij het betekent dat je de hele aardappel moet wegsnijden. Het is soms voor de boer ook lastig aan de buitenkant te zien of hij van binnen rot is. Mocht het nou echt niet meer in verhouding zijn dan krijg je van ons altijd je geld terug.

Ondertussen is het dus officieel voorjaar maar waar iedereen had gehoopt op de nieuwe lentegroenten laten deze nog enigszins op zich wachten. De Streekboeren die een (tunnel)kas bezitten bieden uitkomst, zij hebben al verschillende slasoorten en spinazie in de aanbieding. Maar de boeren die het moeten doen met bijvoorbeeld de Groningse klei kunnen op dit moment nog maar weinig. Zij wachten op drogere periodes met meer zon en die lijken dit weekend aangebroken te zijn! Voordat het zaadje ook daadwerkelijk een eetbaar product heeft opgeleverd zijn we wel een x-aantal weken verder. Geduld is dus een schone zaak maar dan heb je ook wat. De eerste asperges van de koude grond worden in Groningen en Friesland eind april verwacht en vanaf mei zal het groente- en fruitaanbod er compleet anders uitzien dan nu het geval is.

whatsapp knop