Ga voedselverspilling tegen met deze drie handige tips.

Maandag 4 februari kopte de NOS dat we jaarlijks een rij vrachtwagens van hier tot Spanje vol voedsel weggooien. Maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel verdwijnt in de prullenbak. Niet alleen consumenten dragen hier aan bij, maar ook supermarkten, horeca en andere instellingen. Bij de Streekboer organiseerden we verschillende reddingsacties voor voedselproducten die niet meer via reguliere kanalen verkocht konden worden. Bijvoorbeeld de pukkelpompoenen en de gouden bloemkolen. Maar wat kun jij thuis doen tegen voedselverspilling? Hieronder staan drie handige tips van onder andere het Voedingscentrum om voedselverspilling tegen te gaan.

Check goed je voorraad
Check voordat je boodschappen gaat doen (of online bestelt) je voorraadkast, vriezer en koelkast. Kijk hierbij goed naar de hoeveelheden en houdbaarheidsdata. Zo kan je zien wat er eerst op moet en kom je te weten wat je echt nodig hebt voor die week. Doe je één keer per week boodschappen? Dan is het wellicht handig om een weekmenu te maken. Bedenk alvast vooruit wat je allemaal gaat eten, zodat je in de winkel niet te veel koopt en dus minder kan verspillen.

Kook op maat
Probeer ‘op maat’ te koken. Dit betekent dat je voordat je gaat koken rekening houdt met hoeveel personen er mee eten, wat een goede portie is en wat je dus allemaal nodig hebt. Een keukenweegschaal kan handig zijn om af te wegen hoeveel je precies nodig hebt. Dit voorkomt dat je uiteindelijk restjes van het bord in de prullenbak gooit.

Wees creatief met restjes
Mocht je toch restjes hebben, ga er dan creatief mee om! Je kunt namelijk meer met restjes dan je denkt. Naast het maken van een stamppot kun je bijvoorbeeld over gebleven aardappeltjes door een omelet doen en oud brood kun je in een quichebodem gebruiken. Kortom, er zijn veel manieren om restjes van de afgelopen avond nieuw te gebruiken, in plaats van weg te gooien. Behoefte aan een voorbeeld? Ons nieuwste recept ‘frittata’ helpt je bij het verwerken van restjes! Je vind ‘m hier: frittata_recept.

Kortom, er zijn verschillende handige trucjes om voedselverspilling tegen te gaan. Probeer bewust om te gaan met het eten wat je hebt, want daar doe je jezelf en het milieu een plezier mee!

 

whatsapp knop