..

Hallo Lieve Streekboer mensen,

Toch even een vraag. Ik stel hem gewoon eerlijk omdat ik weet dat jullie dat graag hebben. Ik wil best wel gaan bestellen, jullie doen mooie dingen. Maar ik heb gewoon niet zoveel nodig. Ik wilde  nu alleen meel en bloem van de molen, maar soms ook gewoon alleen wat groenten en fruit bestellen. Ik moet al over een drempel omdat ik niet graag online koop, maar ik ga voor jullie overstag. Maar nu loop ik toch vast. Waarom zo’n klantonvriendelijke onderwaarde?

Groet Tamara

Dag Tamara,

Ik snap je vraag hoor. Jij bent toch Tamara die vlakbij het nieuwe winkeltje woont? Voor houdbare producten kun je altijd daar terecht natuurlijk. En daar kan ik ook best wel eens losse dingen voor je bestellen die niet in de winkel liggen maar wel in de webshop staan. Dat is het voordeel van goeie buren 😉

Toevallig schreef ik een blog voor de nieuwsbrief vorige week over de bezorgkosten, daar leg ik ook iets in uit over waarom wij die minimale bestelwaarde hebben. Hier kun je het helemaal lezen.

Een stukje uit dat blog dat die 35 euro verklaart:
Als je lid bent van De Streekboer, heb je geen minimale orderwaarde: Je mag voor elk bedrag bestellen.

 

Een krat van boer naar bord brengen kost gemiddeld aan vervoers- en inpakkosten € 10,-.

Als jij boodschappen doet voor € 35,-, het minimale bedrag als je geen lid bent, dan is in elk geval 9% daarvan belasting. Dat dragen we dus af. Dan is er € 32,11 over. Hiervan gaat gemiddeld 70% naar de leveranciers. In de praktijk zelfs nog ietsje meer. Dat wil zeggen dat er dus net iets minder dan € 10,- overblijft voor de organisatie van De Streekboer.

Die minimaal € 35,- is dus niet uit de lucht gegrepen. Daarmee zijn de overige kosten gedekt. Maar dan zit je nog met de kosten van vervoer. Dit betaal je naar gebruik:

  1. Bestel je regelmatig, dan is dat voor ons het handigst weten we ongeveer wat we kunnen verwachten en welke vervoersmiddelen we paraat moeten hebben.
  2. Bestel je voor meer dan 35 euro, dan gaat er dus meer dan €10 naar De Streekboer.
  3. Haal je jouw boodschappen op op een afhaalpunt, dan is dat voor ons goedkoper dan thuisbezorgen.

Dat is dus de reden dat:

  1. Leden die afhalen geen handelingskosten betalen én geen minimaal orderbedrag hebben. Je zou dus alleen een doosje eieren bij ons kunnen kopen.
  2. Je als niet-lid voor minimaal €35 moet bestellen (anders kost het ons geld).
  3. De kosten voor thuisbezorging afnemen naar mate je voor een hoger bedrag bestelt.

Daarom vullen we onze shop ook aan met bioproducten van verder weg. Vaak ook nog eens rechtstreeks ingekocht zoals het koffieverhaal en de cashewnoten en en kokosolie.

Op deze manier draagt iedereen bij naar de kosten die ook daadwerkelijk gemaakt worden. Dat vonden we wel zo eerlijk. Daarnaast moet het voor De Streekboer natuurlijk ook uit kunnen onder aan de streep. Anders heeft niemand er op de langere termijn wat aan. Het is dus ook eigenlijk ook service aan de generaties na ons.

En gelukkig heb jij dus de optie om via de winkel dingen te kopen. Loop zeker nog eens langs. Je bent altijd welkom.

Groeten, Monique

Wat wij hopen
Door dit voorbeeld te delen willen we je ook weer laten zien dat de bezorg- of eigenlijk handelingskosten, de minimale orderwaarde en de uitstapjes naar verantwoorde producten van verder weg allemaal maatregelen zijn om het haalbaarder te maken om 80% van je boodschappen vers en uit de streek te halen.

We bouwen met jou als klant en de leveranciers samen een nieuw eerlijker, gezonder en leuker systeem op. Het lukt niet als we heel dogmatisch zouden doen, dus alles perse alleen lokaal. En het lukt ook niet als we te veel onrendabele kratten blijven leveren. Dat lijkt in eerste instanties heel fijn voor jou dat dat wel kan, maar jou op lange termijn kunnen we je daardoor juist helemaal niet meer te helpen. We kunnen het immers niet waar blijven maken om te veel kratten met een te laag bedrag door de provincies te rijden.

Wat denk jij? Zie je het zitten om met ons mee te doen en te ervaren hoe leuk het is om zo je inkopen te doen?

Geef een reactie

whatsapp knop