Schermafbeelding Om ..
Foto: Uit het Streekboer archief, opening Streekboer Leeuwarden in 2015

We ontvingen een reactie op een eerder geschreven stuk door Sandra over lokaal versus biologisch.

Het lijkt een ogenschijnlijk simpele vraag. Toch is het antwoord complex. We knippen hem op in drie stukken.

  • Twee weken geleden deelden we het eerste deel over de eerlijke prijs.
  • Vorige week gingen we dieper in op hoe we onszelf als organisatie steeds financieren.
  • om deze week daarna verder te vertellen over waarom we gangbaar naast biologisch blijven verkopen. In elk geval voorlopig.

Hallo team,

Goed dat jullie aandacht aan besteden aan lokaal versus biologisch, het is een nobel streven. Maar verlies niet uit het oog dat veel klanten/consumenten op allerlei fronten met prijsverhogingen te maken krijgen.

Houd daarom oog voor de kwaliteit-prijsverhouding. Als ik nu op jullie site zie dat een kilo ‘gewone’ stoofperen (Gieser Wildeman) €2,39 kost, en dezelfde biologische versie €4,25, dan vind ik die verschillen vrij groot. Ik proef in ieder geval dat verschil niet. En dat in een seizoen waar je bij particulieren in bijna elk dorp een kilo voor minder dan €2,- of soms zelfs gratis kunt krijgen. Het moet betaalbaar blijven, zelfs nu er steeds meer lokaal aanbod is. Ik kan bijvoorbeeld binnen een straal van 10 km zuivel, aardappelen, groente, brood, en binnenkort ook banketproducten rechtstreeks van de producent kopen.

Waak ervoor dat je geen klanten wegjaagt en weer terug bij af bent, of dat je een crowdfunding moet organiseren.

Groet Eppie

Deel 3:

Waarom zouden we niet meteen stoppen met alle gangbare producten?

We bestaan al 8 jaar, maar we zijn nog steeds een startup. Zoals ik vorige week heb toegelicht, lopen we keurig op schema, maar dat betekent wel dat we ons bestaansrecht op lange termijn moeten blijven bewijzen.

Dit kan alleen door transparant te zijn over onze prestaties en door te benadrukken dat De Streekboer geen gewone BV is, dat is alleen maar de rechtsvorm die is gekozen.

In werkelijkheid is het een sterke samenwerking tussen mensen die voedsel produceren en mensen die voedsel eten. Ik noem het bewust geen consumenten.

Om terug te komen op een eerder gestelde vraag: Acht jaar geleden was er nauwelijks lokale afzetmogelijkheid. Destijds verliep alles voornamelijk via de wereld- en supermarkthandel. Daarnaast moesten Janco, Thijs en Sandra zich als drie oprichters van 25 zich de blaren op de tongen kletsen om de paar boeren die al wel lokaal leverden, over te halen mee te doen met het ‘Streekboer experiment’. Waarom zou je immers tijd steken in een paar jonge honden die de wereld mooier willen maken en het beter dan jou denken te weten? Gelukkig waren er ruim 10 boeren bereid om mee te doen, ze geloofden in ons(!), en konden we van begin af aan een volwaardig assortiment aanbieden. 

Alleen een biologische zuivelboer die rechtstreeks zijn melk en yoghurt verkocht? Het bestond nog niet in Friesland (Waddenmax en Drentse Aa Zuivel waren er al wel, maar op dat moment was De Streekboer alleen nog maar actief in Friesland). 

We waren blij met elk product uit de eigen regio. Inmiddels is de markt veranderd. Er zijn meer boeren bijgekomen die rechtstreeks aan ons willen leveren. Daarnaast verwacht de Streekboer klant ook dat wij keuzes maken op het gebied van duurzaamheid. De Streekboer wil dit ook. Maar het liefste wel samen met onze boeren.

Vandaar dat we hebben afgesproken dat alle Streekboeren in 2027 aan de biologische standaarden voldoen. Alle nieuwe boeren doen dit al. De boeren van het eerste uur die hier nog niet aan voldoen gaan hierin stappen maken of zullen afhaken. Moeten alle boeren dan biologisch gecertificeerd zijn? Dat hoeft van ons niet perse. Zolang het maar wel aan het Streekboer keurmerk voldoet: Geen chemische bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest gebruik en vooral de bereidheid om de klant te laten zien waarom je boert zoals je boert. 

Groet Monique – namens De Streekboer

Dit was het laatste deel van het antwoord. Er zitten heel veel elementen in de drie delen. Ik kan me voorstellen dat je er vragen over hebt. Dat je over dingen meer wilt weten? of dat je het gewoon niet eens bent met ons. Alles kan, laat je het ons weten?

Geef een reactie

whatsapp knop