Scherm­afbeelding Om ..

We ontvingen een reactie op een eerder geschreven stuk door Sandra over lokaal versus biologisch.

Het lijkt een ogenschijnlijk simpele vraag. Toch is het antwoord complex. We knippen hem op in drie stukken.

 • Vandaag delen we het eerste deel over de eerlijke prijs.
 • Volgende week gaan we dieper in op hoe we onszelf als organisatie steeds financieren.
 • om de week daarna verder te vertellen over waarom we gangbaar naast biologisch blijven verkopen. In elk geval voorlopig.

Hallo team,

Goed dat jullie aandacht aan besteden aan lokaal versus biologisch, het is een nobel streven. Maar verlies niet uit het oog dat veel klanten/consumenten op allerlei fronten met prijsverhogingen te maken krijgen.

Houd daarom oog voor de kwaliteit-prijsverhouding. Als ik nu op jullie site zie dat een kilo ‘gewone’ stoofperen (Gieser Wildeman) €2,39 kost, en dezelfde biologische versie €4,25, dan vind ik die verschillen vrij groot. Ik proef in ieder geval dat verschil niet. En dat in een seizoen waar je bij particulieren in bijna elk dorp een kilo voor minder dan €2,- of soms zelfs gratis kunt krijgen. Het moet betaalbaar blijven, zelfs nu er steeds meer lokaal aanbod is. Ik kan bijvoorbeeld binnen een straal van 10 km zuivel, aardappelen, groente, brood, en binnenkort ook banketproducten rechtstreeks van de producent kopen.

Waak ervoor dat je geen klanten wegjaagt en weer terug bij af bent, of dat je een crowdfunding moet organiseren.

Groet Eppie

Ons antwoord:

Dag Eppie,

Heel hartelijk dank voor je uitgebreide feedback. We waarderen het zeer! Ik begrijp ook je punt. Ons uitgangspunt naar de boer toe is om een inkoopprijs te bieden die duurzaam telen mogelijk maakt. Er zijn nu eenmaal meer kosten verbonden aan biologische productie, mede vanwege de grotere risico’s. En hoewel je het verschil misschien niet proeft (daarover verschillen de meningen, maar over smaak valt niet te twisten), ervaren de bodem en het oppervlaktewater wel degelijk het verschil. Daarnaast wordt er minder gespoten wat in de praktijk betekent dat er voor mensen meer arbeid op het land nodig is. En uurloon is duur! Ook is de opbrengst per hectare bij biologische producten lager. Daarom moet de prijs wel wat hoger zijn om uit de kosten te komen. 

En natuurlijk zijn de gratis of laag geprijsde producten van particulieren die hun producten in standjes aan de weg aanbieden geweldig! Dat moet ook altijd zo blijven. Het is logisch dat zij geen hogere prijs nodig hebben, omdat het in hun tuin groeit, ze geen transportkosten hebben en het geen inkomstenbron is.

Dus ik begrijp heel goed wat je zegt. We werken samen om duurzame landbouw winstgevend te maken en het bodem- en waterleven te behouden. Dank je wel voor je steun hierin! We waarderen dat zeer!

Groet Monique – Namens De Streekboer

Volgende week ga ik in op onze financieringskeuzes en waarom die heel goed passen bij onze uitgangspunten. De week daarna vertel ik meer over waarom gangbaar en lokaal nog steeds naast biologisch en lokaal staat en waarom dat ook past bij wie wij zijn.

Ben benieuwd wat jij vindt van ons uitgangspunt. Laat je het ons weten?

2 reacties op “De vraag en het antwoord: een antwoord op reactie van een eerder geschreven stuk deel 1 van 3

 1. Christine zegt:

  Hallo Streekboeren.
  Misschien is het een idee om via de Streekboer website vaker en duidelijker en/of makkelijker te maken dat lokale producten vaak wel biologisch zijn, maar vanwege allerlei regels (o.a. Skal) jullie producten niet het predikaat ” biologisch ” mogen dragen, maar het eigenlijk wel zijn. Zelf koop ik in principe alles biologisch, maar bij bestellingen klik ik vaak de website van de producent/boer aan om te checken hoe jullie wel of niet omgaan met bestrijdingsmiddelen.
  Groetjes Christine

  • Monique van Etten zegt:

   Je wordt op je wenken bediend. Het derde stuk in deze serie gaat daarover. Ook waarom we het nog niet hebben. We willen niemand tekort doen. Maar we denken na over een mooie manier om dit beter in beeld te brengen. Alleen, ik ben eerlijk, het staat op een rij lange lijst van to do… Er zijn nog een paar andere dingen die voorrang hebben.;-)

Geef een reactie

whatsapp knop