Al tijden heb ik het voornemen een blog te schrijven over de prijzen van producten bij De Streekboer. Een paar Facebook volgers hebben er een aantal weken terug al om gevraagd. Ik zou er nog steeds op terugkomen. Na het zien van een film besloot ik dat het hoog tijd was dat daadwerkelijk ook eens te gaan doen.

Bloempjes en de bijtjes

Bij De Streekboer spreken we liever over onszelf dan over anderen. Hoe verleidelijk het soms ook is, we houden er niet van om ‘slechte’ voorbeelden van concurrenten er bij te halen. Liever kijken we naar onszelf. Toch werken films over bijvoorbeeld de geïndustrialiseerde bijenindustrie ook op mijn emoties.

More Than Honey gaat over bijenkolonies in Californië, Zwitserland, China en Australië. Het laat zien wat het belang is van bijen bij het in stand houden van ons hele ecosysteem. Tegelijkertijd illustreert het ook hoe slecht het eigenlijk met de bijen gesteld is op het moment.

De echte prijs van honing_DSC0108b

Hoe verhouden de bijen zich tot de prijs van Streekboer producten? Niet direct misschien. Maar, als ik de vraag krijg hoe het nu eigenlijk zit met de prijzen bij De Streekboer, haal ik vrijwel altijd het verhaal van de bijen en de honing aan. Wat als je kijkt naar de prijzen van onze groenten en het vlees dan kunnen we prima ‘concurreren’ met de biologische varianten in de supermarkt. Producten als wijn, jam en honing lijken echter altijd veel duurder bij ons. Waarom? Omdat het een wezenlijk ander product is. Het is honing zoals het hoort te zijn: niet gepasteuriseerd en zonder toegevoegd water. Het is honing die kristalliseert juist omdat het echte honing is. Vergelijkbare verhalen kunnen worden verteld over de wijn, het bier, de jam, het brood en ga zo maar door.

Geen afgewentelde prijzen

Het belangrijkste is dat we bij De Streekboer altijd gaan voor een eerlijk product. Daarbij hoort ook een eerlijke prijs. Wij vragen wat de boer nodig heeft voor de productie van het product en rekenen daar 17% servicekosten bovenop. Op die manier wordt de prijs van een product niet op een dier, mens of het milieu afgewenteld. Soms betekent dat dat een product bij De Streekboer goedkoper is dan in de supermarkt omdat er vele tussenschakels uit worden gehaald. Soms houdt dat echter ook in dat een product ogenschijnlijk duurder is.

Is een product in jouw ogen veel te duur geprijsd? Schroom dan niet de boer hier op aan te spreken. De boeren hebben de prijzen zelf ingesteld en kunnen jou daarom ook precies uitleggen waarom de prijs die zij hanteren de eerlijke prijs van het product is. (En daarom houd ik zo van De Streekboer, juist omdat dat kan…! :-))

 

Groetjes,

Sandra

Geef een reactie

whatsapp knop