Het is alweer februari! Sneeuw hebben we nog niet gezien maar stormen kan het wel! 🌬️🌪️ Zetten de vele extremen in het weer van de afgelopen tijd jou ook wel eens aan het denken over jouw eigen verantwoordelijkheid daarin? Ik neem het in ieder geval mee in de beslissingen over wat ik wel (of niet!) koop en consumeer. Vandaag schrijf ik mijn tweede brief aan Monique van Jouw Dagelijkse Kost. Het gaat over een bijzonder product dat wij in de webshop hebben. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt!
Lieve Monique,
Knap hoor, de alcohol afzweren; ik doe het je nog niet na! Nu moet ik zeggen dat bij mij de studententijd inmiddels ook wel een aantal jaren voorbij is en de alcoholconsumptie tot een glaasje in het weekend beperkt wordt. Niet heel slecht toch 😉.
Ik wil het vandaag graag hebben over blauwe bessen: deze hebben we vanaf deze week namelijk weer in de webshop! Nu hoor ik je denken: lokale bessen in januari in de webshop? Ja echt! Na de bessenoogst worden er direct ook bessen ingevroren. Daarom kunnen we nu, in het schrale fruitseizoen, dit heerlijke product nog aanbieden!
Een paar weken terug was ik bij Jan Vonk van bessenkwekerij Sparkberry in Burgum op bezoek. De reden: het nieuwe Streekboer afhaalpunt dat er sinds een paar weken open is. Al pratende over het afhaalpunt raakten we onvermijdelijk natuurlijk ook in gesprek over de blauwe bessen. En als je met tegen Jan over de bessen begint, dan kom je er de eerstvolgende uren niet weg…😉 De les die ik ervan heb geleerd: het belang van de herkomst van de bes én de manieren om de voedingswaarden en vitamines optimaal te behouden. Ook zal ik je weer een van mijn favoriete recepten, met blauwe bessen uiteraard, delen.
Blauwe bes: Hollands of niet?
Wist je dat wet- en regelgeving omtrent gewasbeschermingsmiddelen per land verschilt? Overal geldt: biologische producten mogen alleen met natuurlijke beschermingsmiddelen bestreden worden en gangbare producten met zowel natuurlijke als chemische beschermingsmiddelen. In Europa is de Europese Verordening Gewasbescherming opgesteld die de maximale normering voorschrijft. De Nederlandse regering kiest er vervolgens zelf voor of ze nog verder onder deze normering gaat zitten of niet. Ook hangt het van de lobby af hoeveel gewasbeschermingsmiddelen zijn toegestaan: op de aardbei zijn veel meer middelen toegestaan dan op de bes. Het is allebei zacht fruit alleen de lobby van de aardbei is veel sterker.
De EU kan landen buiten de EU niet opleggen om bepaalde pesticiden niet te gebruiken: er wordt slechts voorgeschreven wat het zogenaamde residugehalte – hoeveel van een pesticide er nog op het product zit – mag zijn als het Europa binnenkomt. Of de gebruikte pesticiden in het land van herkomst een hormoonverstordende of kankerverwekkende werking hebben gehad op de arbeiders op het land, maakt niets uit. Bovendien bleek uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) dat op producten uit Nederland en Europa in het algemeen weinig resten van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit zitten. Niet-EU landen overschrijden de regels echter aanzienlijk vaker. Bovendien worden in de winter verse blauwe bessen met een vliegtuig ingevlogen: bepaald niet duurzaam! Om een lang verhaal kort te maken: na met Jan te hebben gepraat weet ik wel weer een extra reden waarom het gezonder is mijn groente en fruit uit de streek te halen!
Gezondheid: behoud van vitaminen
Dan nog even over hoe gezond de blauwe bes voor ons is. Blauwe bessen zitten bomvol antioxidanten en vitamine C, B6, en K. Super gezond! Het enige nadeel is dat hoe ouder de ‘verse’ bes wordt door onder andere transport, hoe meer van de vitamines vervliegen door oxidatie: de chemische reactie met zuurstof in de lucht. Wanneer het product direct na de oogst ingevroren wordt, vindt dit proces niet tot nauwelijks plaats. De ingevroren bessen zitten dus nog bomvol vitamientjes!
Voor mij voldoende reden om de bevroren bessen van Sparkberry eens te proberen. Mijn kleinste man is 1 jaar oud geworden deze week. Speciaal voor hem ga ik dus een yoghurt-blauwebessentaart maken. Het recept deel ik met je! Goed om te weten: ik heb vast voedsel bij mijn kinderen geïntroduceerd aan de hand van de Kleintjes-methode. Bij deze methode draait het om zo min mogelijk bewerkte en zo veel mogelijk pure producten (eigenlijk net zoals bij De Streekboer en Jouw Dagelijkse Kost 😉). Dit betekent ook nog geen geraffineerde suikers voor een kindje van 1. Het maakt de taart echter niet minder smakelijk!
Recept: Yoghurt-blauwebessentaart à la Sandra, lekker én verantwoord
Benodigdheden bodem:
140 gram volkorenmeel van Molen ‘t Lam
6 el kokosolie
2 handjes gemengde noten
3 el honing van Imkerij Kuipers
Voor de middelste laag:
900 gram Griekse yoghurt (of: kwark van een van de zuivelboeren)
2 el honing van Imkerij Kuipers
8 gelatine blaadjes of agar agar
eventueel: 2tl vanille extract
Voor de bovenste laag:
2 handjes bevroren blauwe bessen
scheutje water
1 gelatine blaadje of agar agar
eventueel: el honing
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat extra kokosolie. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine of krachtige blender. Bedek de bodem van de springvorm met het mengsel en bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de bodem afkoelen en vet de randen opnieuw in met wat kokosolie. Week de gelatine blaadjes voor de middelste laag 5 minuten in koud water. Meng de Griekse yoghurt met de honing en vanille extract en verwarm de helft in een pannetje. Let op! Niet laten koken! Knijp de gelatine blaadjes uit en voeg ze (of de agar agar) bij de warme yoghurt. Roer goed tot de gelatine volledig is opgelost en voeg dan de koude yoghurt toe. Meng goed en schep het mengsel op de bodem. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast voordat je de bovenste laag erop kunt gieten.
Verwarm de bevroren blauwe bessen met een scheutje water in een pannetje. Laat even pruttelen en pureer dan met een staafmixer. Ondertussen laat je het gelatine blaadje in koud water weken. Na 5 minuten knijp je hem uit en voeg je hem toe aan de gepureerde blauwe bessen. Giet het over de de taart en verdeel er wat verse blauwe bessen over. Laat nog minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Het opschrift maak je door Griekse yoghurt min. 8u te laten uitlekken in een vergiet met daarin een natte theedoek. Nadien deze uitgelekte yoghurt in een spuit en schrijven of spuiten maar!
PS: Check zelf even of je de taart zo zoet genoeg vindt. Zo niet, voeg wat extra honing toe.
Eet smakelijk!
Liefs,
Sandra
Hoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?