Jullie horen me alweer aankomen…. wat een TOPweek! Alweer? Ja alweer! Deze week hadden we weer 20% meer bestellingen dat de voorgaande week. 🤩🤩 Als je het artikel dat vorige week zaterdag in dagblad Trouw stuurt nog niet gelezen hebt, stuur ik je bij deze de link naar het artikel. De moeite van het lezen waard! Mag ik dan nog even benoemen dat ik ontzettend trots ben op ons team?! Het is aanpoten om de groei bij te benen maar wat wat werken ze week op week op week weer keihard. Toppers zijn het!

Onderstaand de eerste brief van Monique van Jouw Dagelijkse Kost aan mij. Sinds vorige week sturen we elkaar om en om een brief om elkaar en jullie een update te geven van onze belevenissen op het gebied van lokaler en verantwoorder consumeren. Veel leesplezier!

Lieve Sandra,

Beste of lieve, voor mij is het lieve. Beste is te zakelijk geloof ik? Dat past niet goed bij ondernemers met passie en lef. En volgens mij val jij wel onder die categorie. Dus daarom wat mij betreft: Lieve Sandra!

Bij ons in de winkel gaat het goed. Mensen vinden het zo stoer van ons dat we op deze manier de krachten bundelen. Ik geloof dat steeds minder consumenten nog geloven in concurrentie. Steeds meer mensen geloven juist in impact maken met je aankopen. Hoe fijn is het dan als er een steeds duidelijker aanbod komt?!

Ik werd ook getipt door een klant dat ‘we’ in Trouw stonden zaterdag. ‘Ja, niet jullie zelf dan’, zei hij, ‘Maar je weet wel, dat andere bedrijf bedoel ik. Daar zijn jullie toch een beetje mee bevriend of zo iets?’ Zo grappig dat dat nu zo wordt opgepikt. Het was trouwens sowieso en hele fijne en terechte recensie van een klant. PR om erg trots op te zijn!

Maar, goede voornemens… ehh, ja… We hebben die wel een beetje. Maar niet precies gekoppeld aan 1 januari. Dat is iets met bijgeloof, ik denk dat het dan namelijk sowieso niet lukt. Hahaha. Maar ik had me ergens half december al voor mezelf voorgenomen om dry 2020 te gaan beleven. Niet dat ik nou zo vaak een borrel nam, maar als ik het deed merkte ik al heel vaak dat het helemaal niet zoveel toevoegt. Maar ik merkte wel dat ik er dan slechter door sliep (en slapen is mijn hobby, dus ja, als ik daarin aan kwaliteit inboet… Afijn, je snapt het wel… 😉 )

upcycle cadeau

Kortom, ik ging me er eens in verdiepen hoe gek ik het eigenlijk vond dat ik de hele dag bezig ben om mensen op het belang van onbespoten voedsel te wijzen maar dan nog wel alcohol te drinken op regelmatige basis. Alcohol is immers ook giftig voor je lichaam… Nou ja, ik ben ook echt geen heilig boontje hoor, en wil niemands plezier ontnemen, maar opeens kreeg ik dus het idee hoe het zou zijn als ik bij de minderheid van de Nederlandse volwassenen ging horen die gewoon geen alcohol drinken? Dat lijkt nog veel rebelser dan wel te drinken, want dat blijkt iedereen normaal te vinden. Ik kijk er best een beetje op dat mensen het als kritiek op hun eigen gedrag vertalen dan dat het mijn individuele keuze is. Ik schreef er in december al iets over in een blog.

Maar ik moet zeggen dat het mij tot nu toe uitstekend bevalt. Misschien dat ik af en toe nog eens van een heel goed glas wijn echt kan genieten (de Frysling bijvoorbeeld, of de fruitwijn Blanka, want als we het dan doen dan wel één van eigen bodem natuurlijk. ;-), Maar ik geloof niet dat ik nog op wekelijkse basis een borrelmoment met alcohol nodig heb. Een beetje net als met een taartje, dat eet je ook als er iets feestelijks is en niet elke dag.

Het grappige is dat toen ik het had besloten voor mezelf om het zo te gaan doen er opvallend veel klanten kwamen om te vragen of we een lekker alcoholvrij sapje hadden om mee te kunnen proosten. Ik heb toen extra leuke glaasjes gekocht bij de kringloop om upcycle-cadeautjes te maken met onze pure fruitsappen en onze siropen. En die werden dus ook opvallend vaak verkocht.

Jouw uiensoepje ( of eigenlijk die van Rineke) heb ik zondag gemaakt. Was heel erg lekker! En gezond dus ook. Ik hou er ook van om de feitjes achter onze voeding te zoeken. Leuk om te weten dat er zoveel gezondheidsvoordelen zitten aan de uienfamilie! Ben jij er zelf ook weer goed van opgeknapt? Ik hoop het maar. Tijd nemen om te herstellen is anders ook altijd nog een goed idee. De wereld draait wel door als wij even een stapje terug doen hoor.

Soms denken we dat we onmisbaar zijn hè, en nemen we geen tijd om op te laden en bij te tanken. Zouden we wel meer moeten doen. Ook een mooi goed voornemen om vanaf nu te gaan doen. Er liggen altijd wel vragen, dingen te doen, of zaken om uit te zoeken. Maar het leuke (of eigenlijk het ironische) is dat als ze echt perse door onszelf gedaan moeten worden dat ze er dan over een paar dagen ook nog wel liggen. 😉
Nog even iets anders, en dan stop ik ermee hoor. Wij hebben een heel mooi en goed gesprek gehad met één van onze leveranciers. Een gesprek over het lastigste onderdeel in de korte keten, namelijk over geld…jouwdagelijksekost

Het ging over boerenkaas en de verschillen in prijs. De ene heeft een eigen kaasmakerij en kan een deel exporteren, de andere huurt de mobiele kaasmaker in en probeert ze lokaal af te zetten. Wij hebben behoorlijk veel voorkeur voor een totale lokale afzetmarkt maar hoe zorgen we er nu voor dat die kleinschaligheid betaalbaar wordt? Wij kwamen op de gouden driehoek uit van leverancier, winkelier en klant. In ons van deze week legen wij uit door als leverancier en winkelier hand in eigen boezem te steken we met een beetje hulp van de klant stap voor stap de transitie inzetten die we voor ogen hebben.

Wij vonden het spannend om voor te leggen maar we zijn o zo blij met de uitkomst en hoe we hier met ons gezonde verstand de klassieke economische wetten in ons eigen voordeel laten werken door elkaar niet uit te spelen maar juist door open kaart te spelen. Wij snijden de kazen voortaan zelf aan in de winkel. Hoe ambachtelijk wil je het hebben. 😉blog

Liefs Monique,
Oprichter Jouw Dagelijkse Kost

Geef een reactie

whatsapp knop