Lieve Sandra,

Wat een storm hè deze dagen? Om bang van te worden soms. Alles piept en kraakt dat het een lieve lust is. Maar de klanten komen toch door weer en wind voor de vaste boodschappen! Dus we zetten dapper door natuurlijk.

brood mevrouw de molenaarToch maakt die wind ons wel heel bewust van hoe we afhankelijk zijn van de natuur. Claudia, die een deel van ons brood in de houtgestookte oven bakt, kon maandag de oven niet opstoken omdat alle rook weer terug de bakkerij in kwam. Ze bakt voor ons op woensdag, maar dat proces begint dus al op maandag.

We hadden het er even met haar over. Zij vond het heel erg jammer voor de klanten. En dat is het ook. Tegelijkertijd konden we er ook wel een beetje om grinniken alsof we ondeugende kinderen waren want het voelde alsof Moeder Aarde ons een flinke draai om de oren geeft met die wind. Ik schreef er al eerder een berichtje over.

Enne die blauwe bessen! Was de taart die je gemaakt hebt lekker? Hebben ze er van gesmuld?

Ik zag in de bestellingen van afgelopen donderdag in elk geval een aantal keer de diepgevroren bessen voorbij komen. Misschien zijn het allemaal taarten geworden? Of zijn ze samen met kwark of yoghurt tot menig ontbijtje omgetoverd afgelopen week? Wie zal het zeggen, er is in elk geval van genoten en daar gaat het om!

Rijkdom In Je BoodschappentasEn natuurlijk, wie heel kritisch is kan weer op een staartje zout leggen…. Want tja, invriezen van zacht zomerfruit kost ook energie. Maar nog altijd minder dan de bessen een jaar lang in te laten vliegen waarbij we dan inderdaad ook nog maar moeten afwachten wat er allemaal aan onzichtbaar residu in achter is gebleven. Maar precies om die reden gaan wij 26 februari een lezing organiseren rondom voedsel bewaren. Wat is er op welke manier in te vriezen, in te maken, te wecken en of te fermenteren?

Wie geïnspireerd raakt door wat we in dit seizoen alleen in theorie kunnen vertellen kan later dit jaar als er wel volop groente en fruit de tuinen staat in workshops leren dit in de praktijk te brengen. Op die manier hebben we in het winterseizoen van 2021 wel heel veel meer gezonde variatie tot onze beschikking.

Bijkomend voordeel van op deze manier omgaan met voedsel is dat het een ware hobby kan worden. Dus is het niet meer iets vervelends dat tijd kost maar wordt het iets leuks waaraan je graag je vrije tijd besteed. En daar waar veel hobby’s vaak geld kosten levert dit je juist heel veel op.

Want dat blijft ook wel een dingetje waar we het met veel klanten over hebben. Waarom is onze hoogwaardige voeding zoveel duurder dan ons ultra bewerkte voeding? Hoe kunnen we nu zorgen dat het betaalbaar blijft? Ik had er een prachtig gesprek over met een klant die wekelijks een verzameling groente komt halen en die juist geniet van de schaarste omdat die hem creatief maakt. Alles draait om het maken van keuzes zegt hij. Rijkdom zit niet in je beurs maar in je boodschappentas. Het waren wijze woorden die ik daarna gelijk maar even heb opgeschreven zodat ik ze zelf beter zou onthouden.

Maar ik had je beloofd het kort te houden. Dus ik stop er nu echt weer mee hoor! Fijne week weer en tot de volgende keer!

Liefs,
Monique
Oprichter Jouw Dagelijkse Kost

Geef een reactie

whatsapp knop