..

“Ik durf het bijna niet te vragen, want je zat net te vertellen dat je de focus bij De Streekboer wel op voedsel van dichtbij wilt houden. Maar die zeepjes ruiken zo verrukkelijk dat ik er toch meer over wil weten.”

Ik neem een slok thee en voel dat ik zak. Want ik zat maar weer eens opgewonden te praten over alles wat er te vertellen is.

Onderdompeling in Productkennis

Ik ben namelijk een vrijwilliger aan het inwerken in alle honderdduizend weetjes over de producten en waarom we ze wel en niet verkopen. Ik vind het onwaarschijnlijk dat ze het allemaal onthouden, maar als ik ze later met klanten bezig hoor, dan hoor ik ze het verhaal keurig doorvertellen.

‘Ik kan het goed onthouden omdat jullie logische keuzes maken. Als ik het voor het ene product snap, dan kan ik zelf bedenken waarom je hebt gekozen voor iets, zelfs als je maar een klein deel van het verhaal vertelt. Dat is echt heel goed, want ik merk dus dat het klopt aan alle kanten. En daar waar het niet klopt, is gewoon echt nog geen betere oplossing. Jeetje, wat knap dat jullie een heel fris systeem opzetten dat van produceren en inkopen tot en met verkopen klopt.’

Ik bloos ervan; we doen ons uiterste best om zo transparant mogelijk te zijn. Dat lukt ook goed, maar we komen wel tijd tekort om alles goed te vertellen. Sommige dingen vragen om uitleg, soms voelt het vreemd dat wij onszelf verantwoorden op een veel grotere schaal dan de industrie dat ooit hoeft te doen aan de massa. Maar ook dat hebben we over onszelf afgeroepen doordat we een hele kritische doelgroep willen bedienen. Jullie slikken nu eenmaal niet alles voor zoete koek (gelukkig maar). Dus wij nemen onze educatieve taak serieus.

Suver Zeep: Biologisch en Verantwoord

Lange inleiding om inderdaad deze week weer iets te vertellen over iets dat je niet kunt eten maar wel dagelijks nodig hebt: Zeep!

Zeepfabriek Suver uit het Friese Kollumerzwaag maakt huid-, haar-, en gezichtszepen met biologische ingrediënten.

Zepen vallen onder de cosmeticawet en die is mogelijk nog strenger dan de voedsel- en warenwet. Alles wat op onze huid gesmeerd kan worden, moet aan strenge eisen voldoen. De regels zijn helaas wel wat krom. Ze verbieden nog steeds niet dingen zoals microplastics en chemische toevoegingen. Deze worden gebruikt om producten langer houdbaar te maken en lekker te laten schuimen. Dan mag dan weer wel.

Zelfs met biologische ingrediënten, moet veiligheid nog steeds aangetoond worden. We kunnen geen hobbyzepen verkopen. Sita en Johanna van Suver doen dit professioneel en testen al hun zepen. Alles is goedgekeurd.

Winst stroomt terug naar goede doelen

Naast dat ze deze moeite nemen om alle zepen professioneel te testen, is ook dit weer een bedrijf dat een deel van hun winst laat terugstromen naar een goed doel. Ze ondersteunen meerdere goede doelen in de Filipijnen. Het is geen toeval dat we op een rijtje meerdere van dit soort leveranciers hebben toegevoegd aan ons assortiment. Van wc-papier, koffie en kant-en-klaarmaaltijden nu dus ook zeep! Wij willen met De Streekboer ook impact maken, de boel een beetje mooier maken, het geld eerlijker laten stromen en gezond eten beter beschikbaar maken. Dan is het logisch dat naast het ruime aanbod verse en houdbare producten uit Noord Nederland, ook dit soort pareltjes opdoemen.

Friese zeep zonder lokale ingrediënten 

Het is dus ‘Friese’ zeep, voeg ik nog toe, omdat het gemaakt wordt in Kollumerzwaag. Maar de ingrediënten komen hier niet vandaan. Dat is ook niet erg.

‘Nee,’ zegt mijn vrijwilliger. Maar dat is wel waarom wij alleen deze ene mosterd hebben, want die is juist wel met mosterdzaad uit Groningen, toch? De meeste mosterdmakers gebruiken mosterdzaad van veel verder weg, toch?

En zo is het. Dat is een ander verhaal, vertel ik jullie binnenkort ook wel weer, want de echte lokale mosterd is terug van weggeweest. Wat hier vandaan kan komen, gebruiken we inderdaad van hier. Ook al is het lastiger (denk nog maar eens aan het verhaal over brood). Wat hier echt niet is, halen we op een eerlijke manier naar ons toe.

Zo maken we de cirkel steeds ronder en kun je nu dus ook jezelf verzorgen met een product met een mooi verhaal! Heb jij ze al eens getest?

Geef een reactie

whatsapp knop