Scherm­afbeelding Om ..

Dat een eerlijkere, gezondere en leukere voedselketen geen sinecure is, bewijzen de paddenstoelen deze keer.

We kregen een vraag van een van de klanten over champignons. Dit blog had dus ook in de categorie ‘de vraag en het antwoord’ kunnen staan. Soms lopen dingen naadloos in elkaar over, vooral als je inderdaad samenwerkende producenten en klanten hebt, zoals ik in het andere verhaal van deze week beschrijf.

Ik deel met jullie het antwoord op de vraag die ze had gesteld, en daarna zal ik uitleggen waarom het nu toch over oesterzwammen gaat en niet over champignons…

Wat een gezwam, nu al, hahaha, en ik ben nog niet eens begonnen!

Het antwoord op de vraag: Waarom verkopen jullie geen champignons meer van Koolen? Dat is toch een lokaal bedrijf?

Ja en nee dus. Dus een ingewikkeld antwoord:

Ik zou nog terugkomen op je vraag over champignons en waarom we ze niet meer van Koolen hebben. In het begin kwamen onze champignons van Koolen uit Marum. Wij besloten na een tijdje echter over te stappen op de biologische champignons. Deze werden echter in Noord-Holland geteeld en kwamen bij ons via de biologische groothandel: BioNoord.

Alleen is BioNoord van leverancier gewisseld. Die aanbieder levert naast champignons ook oesterzwammen, maar ze komen dus wel uit Brabant.

We kunnen niet wekelijks zelf een relatief kleine hoeveelheid champignons uit Noord-Holland halen. Zo is het dus gekomen dat we geen ‘lokale’ biologische champignons meer hebben.

Ingewikkeld, hè? Alles lokaal en biologisch inkopen lukt nog lang niet altijd, zoals je ziet. Maar we zijn wel mooi onderweg!

Hopelijk is jouw vraag nu helder beantwoord. Zo niet, dan horen we het heel graag.

En toen ging het verhaal toch verder.

Want er is wel een alternatief! En als die er is, maken we er graag gebruik van!

Alleen moet je daar zelf even een klein druppeltje moeite voor doen. Of eigenlijk een hele bak vol druppeltjes, want je kunt de gedroogde oesterzwammen van Fryslan Fungies weer tot leven wekken.

Geloof het of niet, dan worden ze weer zoals op de foto. Die foto is uit het ‘verleden’ toen de winkel in Leeuwarden er nog was waar we verse producten konden verkopen. Die zwammen waren daar een hit! Dus ik ben heel blij dat we ze nu in gedroogde vorm kunnen aanbieden. Vers is nog steeds logistiek gezien te kostbaar omdat het per week om te kleine hoeveelheden gaat om de transportkosten te kunnen maken. Maar gedroogd en wel kunnen ze in grotere hoeveelheden naar Leek komen om daar bewaard te blijven totdat jij ze bestelt en thuis weer tot leven wekt.

Het kweken van oesterzwammen op koffiedik is overgewaaid uit Rotterdam. Irene, Wander en Michiel van Fryslan Fungies doen het in het Noorden met verve. Naast het feit dat het superleuke mensen zijn, die je van harte gunt dat hun sociale bedrijf succesvol blijft, maken ze ook nog eens de circulaire economie eetbaar! Die wil je toch steunen en zelf heerlijke zwammen in ruil hiervoor terugkrijgen?!

Wil je ze eens proberen?

Geef een reactie

whatsapp knop