Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week is ze bij Natanaël Zijlstra van Mienskiep.

Aflevering 10
Mienskiep
Maandag 23 november 2020

Ik heb afgesproken met Natanaël Zijlstra van Mienskiep. Al sinds de start van De Streekboer verkopen we zijn lamsvlees in de webshop. Ik rij naar Blitsaerd, een nieuwbouwwijk in de stad Leeuwarden aan de Bonkevaart. Als ik om me heen kijk, zijn er in geen velden of wegen schapen te bekennen. Zo’n tien jaar geleden, als Natanaël als één van de eerste bewoners in de wijk komt wonen houdt Natanaël als hobby een aantal schapen. Ze lopen te grazen op de stukken land die tijdens de huizencrisis onbebouwd blijven. De dieren lammeren, de kudde groeit en Natanaël laat een deel slachten voor het vlees. De vraag naar het malse vlees groeit, maar tegelijkertijd worden de stukken land in de buurt door de aantrekkende woningmarkt steeds schaarser. Land huren is óf prijzig óf niet in de buurt beschikbaar, en zo komt hij op een punt dat hij afscheid neemt van zijn eigen dieren.

Mienskiep

In tegenstelling tot de meeste van onze leveranciers komt Natanaël niet van de boerderij. Hij is wel altijd gek op dieren geweest. Als kind is hij zich er al bewust van dat we niet alleen met ze knuffelen, maar ze ook eten. Als jongetje van een jaar of tien is hij verdrietig als één van zijn konijntjes ziek is, maar tegelijk mogen ze tijdens het Kerstdiner ook op zijn bord liggen. Het gaat nog altijd zo met zijn lammeren.

Het vlees wat hij nu aan ons levert, komt van lammeren uit de buurt. Deze dieren leven buiten, eten gras en hebben altijd de mogelijkheid om te grazen in het land, op deze manier heb je écht scharrelvlees. De begrazing van het grasland resulteert ook in meer kruiden in het gras. De schapen zijn goed voor ons en verdienen het om op een eerlijke manier behandeld en beschermd te worden. Vanuit dit goede leven beloont het schaap ons met een heerlijk stukje vlees. Belangrijk voor Natanaël is dat de dieren een korte reis maken van het weiland naar de slachter in Ferwert; duurzaamheid is namelijk één van de kernwaarden van Mienskiep. Het vlees van de dieren die hier leven, hoeft niet de grens over. Het doel van Natanaël is om een smaakvol, eerlijk geproduceerd stukje lamsvlees op het bord van zoveel mogelijk mensen in de buurt te krijgen.

Door het vlees lokaal aan de man te brengen houdt hij de keten kort. Naast lokaal en duurzaam wil Natanaël met Mienskiep zuiver zijn in denken, doen en laten. “We zijn eerlijk naar God, onze schepper, naar onszelf en naar de mensen om ons heen. Wij geloven dat de natuur en de dieren ons zijn toevertrouwd. Dit betekent dat we daar als mens, op een nette manier, goed voor moeten zorgen. Zuiver betekent voor ons ook dat we vertellen wat in onze producten zit, maar vooral wat er niet in zit. Waarom zouden we er iets aan toevoegen als dat helemaal niet nodig is?” Voor thuis krijg ik de gesneden lamsham mee, inmiddels weet ik; dit moet je zeker eens geproefd hebben!

Bestel direct de producten van Mienskiep via deze link.

Geef een reactie

whatsapp knop