Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. In lockdown tijd moet er echter ook thuisonderwijs gegeven worden en ga ik – Sandra – op pad. Deze week bezoek ik Kleikracht te Winsum. We zouden Kleikracht heel graag een ❤️  onder de riem willen steken in de vorm van vele kaartjes. Doe je mee en stuur je ook een kaartje? Zie onderstaand voor het adres.

Aflevering 15
Kleikracht
15 januari 2021

Deze Bij de Boer wordt een lastige. Maanden kwam ik wekelijks bij Jolanda en Martin van Kleikracht te Winsum over de vloer om de kaas voor De Streekboer op te halen. Vandaag stap ik met wat lood in de schoenen het erf op. Jolanda heeft tussen kerst en oud en nieuw te horen gekregen dat ze op meerdere plekken in het lichaam kanker heeft. Slechter kun je het jaar niet beginnen en ik vind het dan ook moeilijk een inschatting te maken wat ik kan verwachten.

kleikrachthannelore
Dochter Hannelore en schoondochter Sanne op de Ommelander markt

Martin begroet me. Hij is als altijd druk in de schuur bezig. In 2008 zijn Martin en Jolanda in Winsum neergestreken. Het bedrijf van de ouders van Martin werd onder Martin en zijn broer verdeeld. Martin verhuisde en kwam zodoende in Winsum gerecht. Met weinig financiële middelen en een nog compleet andere tijdgeest begonnen ze een biologisch melkveebedrijf. De koeien grazen op de weiden van Het Groninger Landschap. Daardoor werd weidevogelbeheer ook automatisch een van de werkzaamheden.

In 2014 is Jolanda begonnen met het maken van kaas van eigen melk. Inmiddels groeide de vraag naar biologisch ook gestaag en werd hard werken steeds beter beloond. Alle kaas wordt in de regio afgezet. Daarnaast is de boerderijwinkel van donderdag tot en met zaterdag geopend. Op die manier blijft de kringloop klein en gesloten.

Halverwege 2020 begint Jolanda gezondheidsklachten te krijgen. De drie kinderen van Martin en Jolanda – tussen de 16 en 21 jaar oud – twijfelen niet en springen onmiddellijk bij. Vandaag de dag is dochter Hannelore van 16(!) naast haar studie, vriend en werk chef kaasmaken en staat ze daarnaast in de boerderijwinkel en op de Ommelander markt. Zonen Geuko en Elte helpen met melken, voeren, kuilen, onderhoud en meer. Ook de moeder van Jolanda, de zus van Martin en vrienden springen bij in de winkel.

Lichtelijk geëmotioneerd en zwaar onder de indruk verlaat ik na een tijdje de boerderij. Dat de kaas heerlijk smaakt dat wist ik van tevoren al. Maar hoe dit gezin samen alles draaiende houdt, is iets dat raakt. Laten we hopen dan 2021 een fantastisch jaar voor de familie Wiertsema-Roggeveld mag worden waarin gezondheid zegeviert!

Wil jij Jolanda, Martin en de kinderen ook een hart onder de riem steken? Stuur ze dan een kaartje. Dat kan naar ons adres. Dan zorgen wij ervoor dat de kaartjes in Winsum terechtkomen!

Adres:
De Streekboer t.a.v. Kleikracht
Eiberkamp 2
9351VT Leek

Geef een reactie

whatsapp knop