Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week is ze bij Bertha en Douwe van Kelstein te Hallum.

Vandaag ga ik naar het einde van de wereld, het is een grapje wat we thuis vaak maken op weg naar de boot van Ameland. Ik heb een afspraak met Douwe en Bertha Zijlstra in Hallum, tussen Stiens & Holwerd. Het regent als ik aankom en op mijn nieuwe regenlaarzen ren ik snel de stal in waar ik word ontvangen door loeiende koeien en twee kalfjes die nieuwsgierig hun kop door het hek steken. Bertha komt me halen en samen met haar man Douwe en zijn vader drinken we koffie in het ‘kantoor’. 

In 1997, ze zijn dan beide nét 20, verhuizen ze naar de boerderij van Douwe zijn ouders. Het is dan een stieren- en embryofokkerij. Tijden veranderen en samen staan ze steeds minder achter het fokken van stieren en de embryohandel voor export. Het roer gaat om en ze kiezen voor bedrijfsverbreding. Geleidelijk worden de Holstein koeien ingekruist met andere rassen. Er ontstaat een duurzame veestapel die geschikt is voor een ander bedrijfssysteem en een efficiënte levensproductie per koe.

Whatsapp Image  At ..
Misschien niet de scherpste foto maar wel gezellig tussen de koeien 😉

Het moet een heel ander bedrijf zijn geweest dan dat het nu is. In 2011 vindt de omschakeling plaats naar een biologisch bedrijf. Het melkvee, de legkippen en de groenten zijn inmiddels gecertificeerd. De koeien worden gemolken met een melkrobot en leveren daarnaast vervolgens nog een prachtig stukje vlees

Op de koffietafel ligt een recent vaktijdschrift met op de voorpagina de aankondiging van een artikel met als tekst “kunstmest, we kunnen nog niet zonder”. Beiden willen ze heel graag vertellen over de biologische landbouw, veehouderij en álle inzichten die zij hebben gekregen de afgelopen jaren. Inmiddels weten Douwe en Bertha uit ervaring dat we prima zonder kunstmest kunnen. We kunnen de grond weer terug brengen naar haar oorspronkelijke waarde waarbij de organische stof en het bodemleven zorgen voor productie van gras en gewas.

Na de koffie krijg ik uiteraard nog een rondleiding over het bedrijf. In het land verderop staat de kipcaravan, Helaas zijn de eieren in onze webshop schaars maar als je de kans krijgt moet je deze zeker eens proeven! Bij ons op kantoor zeggen we altijd dat we aan de kleur van de dooiers kunnen zien hoe gelukkig deze kippen zijn.

Achter de boerderij staat een vrij grote kas, in eerste instantie voor een ander doel gebouwd, maar de rucola die we afgelopen zomer in de webshop hebben aangeboden belooft veel goeds voor het komend seizoen. Achter de kas is een perceeltje land, waar zoon Gerwin graag zijn tijd doorbrengt. Ik zie prei, boerenkool, wortels en meer, inmiddels te veel voor eigen gebruik en onze klanten zien daarom naast bio eitjes en rundvlees ineens ook andere biologische producten van Kelstein in de webshop.

Ik bezocht twee bevlogen biologische boeren met een mooi bedrijf en een prachtig gevarieerd aanbod voor onze klanten. 

 

Geef een reactie

whatsapp knop