De tweewekelijkse brief van Sandra aan Monique

Hoi Monique,

Wel of geen vlees, het blijft een lastige discussie maar ik vind dat je het mooi omschreven hebt in je blogpost: vegan, vegetariër of flexitariër eenieder maakt zijn eigen keuzes zolang we dat maar bewust doen én een open blik behouden zodat we met elkaar de dialoog aan kunnen blijven gaan.

Dieuwke ging deze week langs bij een van onze vleesleveranciers, Kelstein uit Hallum. Zij hebben een hele ontwikkeling doorgemaakt van gangbare stierenfokkerij naar biologisch bedrijf. Door kritisch te blijven en jezelf vragen te blijven stellen bewandel je ook het pad der duurzaamheid en dat is mooi om te lezen.klaas bataat

Afgelopen week klopte Klaas bij ons aan. Klaas is 19 jaar en zijn ouders hebben een gangbaar akkerbouwbedrijf van 75 hectare nabij Hallum. Klaas helpt volop mee in het bedrijf maar hij vindt het daarnaast ook leuk om iets nieuws uit te proberen. Vandaar dat hij zelf begonnen is met het verbouwen van zoete aardappelen en streef na dit zoveel mogelijk op natuurlijke wijze te doen. Klaas gaf aan dat hij nog veel moet leren maar zich steeds meer wil gaan richten op het biologisch telen van producten en het lokaal afzetten hiervan. Daar willen we natuurlijk graag bij ondersteunen! Vandaar dat we nu de bataat van Klaas in de shop hebben staan.

Wist je trouwens dat zoete aardappelen eigenlijk helemaal geen aardappelen zijn? Hoewel het vaak als vervanger van onze traditionele aardappel wordt gebruikt, is het eigenlijk familie van de wortel. Doordat er in een zoete aardappel ongeveer twee keer zoveel vezels zitten dan in een reguliere aardappel worden de koolhydraten in de bataat veel minder snel verwerkt. Dit heeft als gevolg dat je bloedsuikerspiegel minder piekt. Je krijgt er dus een minder hoge energiepiek van en behoudt veel langer een verzadigd gevoel. Genieten maar!

Lieve Monique, tot woensdag, dan zien we elkaar eindelijk weer eens en kom ik een lekker taartje proeven bij jullie in de winkel 😉

Doeidoei,
Sandra


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop