Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week is ze bij Imkerij Kuipers uit Heerenveen.

Vanaf het begin is Klaas Kuipers als imker betrokken bij De Streekboer. In onze webwinkel verkopen we honing die zijn bijen ons leveren én aanverwante producten. Bij ons thuis ligt bijvoorbeeld, sinds we onze handen vaker wassen, een stuk honingzeep naast de kraan. Het voordeel van deze zeep, die gemaakt is van pure honing & bijenwas, is dat onze handen nog altijd niet uitgedroogd zijn.

Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal van Klaas en nodig mezelf uit voor een kop thee, met honing natuurlijk!

Quote Imker Kuipers

 

 

 

 

 

Als Klaas 27 jaar oud is, komt hij thuis met een bijenvolkje. Klaas woont dan samen met Akkie in een appartement met een klein balkon. In eerste instantie staat Akkie niet te springen om Klaas zijn nieuwe hobby. Maar als ik, bijna 50 jaar later, op maandagmiddag aan de keukentafel zit, vertellen ze met z’n tweeën enthousiast over de bijenvolkjes die sindsdien onderdeel van hun leven zijn.

De bij is een bijzonder dier, want zonder bijen kunnen we immers niet. Zij zorgt voor bestuiving van bloemen en planten. Zonder bestuiving is er in veel gevallen geen bloei, geen bloei, geen vruchten, en zonder vruchten zou de wereld er heel anders uitzien. Op dit moment heeft Klaas nog zo’n 50 bijenkasten, een deel wordt door Klaas verhuurt aan fruit- en paprikatelers en sinds jaar en dag staan er meerdere kassen bij een grote zaadhandel in de buurt.

Het is inmiddels herfst, Klaas vertelt dat zijn bijen de vlieguren dit jaar weer hebben gemaakt en ze nu uitrusten. De laatste drie droge warme zomers hebben bijgedragen aan een flinke honingopbrengst. Elke soort honing heeft zijn specifieke kleur en smaak. Deze ontstaat door het verschil in stuifmeel van diverse bloemen en planten.

Klaas is nog lang niet uitverteld over zijn geliefde bijen en we spreken daarom af dat ik komende zomer mee ga naar de bijenstal. Daar kijk ik nu al naar uit!

Geef een reactie

whatsapp knop