Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Geert Lindenhols uit Zuidwolde

Aflevering 51
Geert Lindenhols
5 januari 2022

Akkerbouwer Geert Lindenhols verbouwt koolzaad bij het Drentse Zuidwolde. Het is een prachtig gezicht als de velden rondom zijn boerderij vol staan met gele bloemetjes. Voor Geert gaan akkerbouw en duurzame voeding hand in hand. Het verbouwen van koolzaad past helemaal in dat plaatje. Koolzaad is een echte verrijking voor de bodem, de natuur en de keuken. Koolzaad in vroege bloei is prachtig om te zien en het heeft ook nog eens veel voordelen voor de natuur. Bijen, hommels en andere vliegers vinden bloeiend koolzaad een feest om een heel andere reden. Het zit vol stuifmeel en nectar, wat ze veel voeding geeft na een lange winter. Koolzaad levert een positieve bijdrage aan de bijenstand in Nederland en is een onmisbare schakel in de voedselkringloop. Daarnaast zorgen de wortels van de plant ook nog eens voor een gezonde bodem.

KOUD GEPERST

Na de oogst worden de zaadjes gebruikt om olie te maken. Met grote schroeven wordt de olie voorzichtig uit de zaadjes geperst. “We drukken de olie letterlijk uit de zaden, dat is alles. Dat is het proces van koude persing. Wij maken het verschil door zonder chemische processen de olie te krijgen. Daardoor behoudt het niet alleen de kenmerkende geur, kleur en smaak, maar juist ook de gezonde voedingswaarden. Het is de eerste persing van de koolzaadjes. Extra vierge wordt dat genoemd bij olijfolie. Direct na het persen wordt de olie gefilterd tot een zuiver product. Deze zorgvuldige verwerking zorgt ervoor dat we de beste olie bottelen. Dat maakt deze olie koudgeperst het Best!

In eigen beheer laat Geert van de koolzaadolie sinds kort ook mayonaise maken. Met Geerts Best Mayonaise is er een echte lokale en duurzame mayonaise verkrijgbaar. Gemaakt met 80% pure en koudgeperste koolzaadolie, wat deze mayonaise zijn karakteristieke smaak geeft. Vol, romig, een tikkeltje zuur en zonder toegevoegde suikers.

ALLES WORDT GEBRUIKT

Bij Geerts Best gaat niks verloren. Wanneer de zaden zijn uitgeperst, blijven de zaaddoppen over. Dit is een bijzonder eiwitrijk bijproduct voor vee en pluimvee, dat het hele jaar door een geweldige voedingsbron is en een duurzamere oplossing dan sojabrokken. Het overgebleven stro wordt verhakseld en gebruikt in de stal. De methaanuitstoot wordt zo tot een veel lager niveau gereduceerd.

Op vele andere manieren is Geert Lindenhols duurzaam bezig, zijn streven is energieneutraal te zijn. Een windmolen zorgt voor energie die nodig is om de oliepers te laten draaien. Zijn trekkers rijden op een mengsel van, hoe kan het ook anders, koolzaadolie. Zo is Geert altijd aan het bedenken hoe akkerbouw duurzamer kan, met oog voor de omgeving, biodiversiteit en het milieu.

Er groeit nog iets anders op het land van Geert; “Naast koolzaad verbouw ik ook een ander geweldig gewas, veldbonen. Ook een duurzaam te gebruiken product dat eigenlijk een beetje vergeten is in Nederland. Zonde! Ik probeer dat terug te brengen in het landschap en op het bord. Ik laat er pasta van maken en verwerk het zelf tot een fijngemalen meel. Veldbonen zitten vol met plantaardig eiwit, meer dan 30%, en dat maakt het een goede vleesvervanger.

Bekijk het assortiment van GeertsBest

Geef een reactie

whatsapp knop