Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Waddenmax

Aflevering 52
13 januari 2022

Het is de uitdaging van De Streekboer om iedereen zo lokaal mogelijk boodschappen te laten doen. Daarnaast zoeken we uiteraard leveranciers die bij ons passen en van wie wij het bijzondere verhaal graag willen delen. Als het om zuivel gaat, is Friesland al jaren goed vertegenwoordigd door zuivelboeren. Van de Groningers en Drenten krijgen we steeds vaker de vraag om hun lokale zuivelproducent aan te bieden op destreekboer.nl. Wat zijn wij blij om te kunnen melden dat we nu die mogelijkheid weer hebben! Voor de Groningers komt er een bekende leverancier terug. Een aantal jaren geleden moesten we helaas afscheid nemen van de biologisch-dynamische zuivelproducent Waddenmax uit Hornhuizen (GR) als leverancier. De wekelijkse levering konden we logistiek gezien niet langer voor elkaar krijgen. Daar is gelukkig verandering in gekomen waardoor we de producten van Annelies, Max, Ben en Mieke vanaf nu weer aanbieden. We starten in eerste instantie met een beperkte voorraad, dus wees er snel bij! (En voor de Drenten… ook daar wordt aan gewerkt!)

 

Waddenmax

Sinds 2003 grazen de koeien langs de Waddenzee in Hornhuizen, Noord-Groningen. Hier is het bedrijf omgeschakeld naar een biologisch-dynamische werkwijze. Een gesloten kringloop, extensief beheer, koeien met hoorns en vaste mest uit de potstal. Ben, Mieke en de kinderen hebben het bedrijf van Bens ouders, Max en Annelies overgenomen. De mannen zorgen voor de boerderij en sinds 2007 maken de dames van een deel van de melk heerlijke zuivelproducten.

 

Biologisch-dynamische landbouw

Biologisch-dynamische landbouw is een vorm van biologische landbouw met extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, ecologie en natuurlijk de gesloten kringloop. Omdat de koeien hun hoorns behouden, hebben ze veel ruimte nodig. Daarom staan de koeien in een ruime potstal en is er voldoende land aanwezig om op te grazen. Verder probeert Waddenmax de voetafdruk zo klein mogelijk te houden door het gebruik van zonnepanelen. De boerderij staat letterlijk en figuurlijk midden in de natuur. Daar wordt dan ook met veel liefde zorg voor gedragen. Zo zijn de randen van de weilanden ingezaaid met een bloemenmengsel. Deze brede stroken land staan in de zomer uitbundig in bloei en zijn erg in trek bij bijen en andere insecten.

Schermafbeelding  Om ..

Schermafbeelding  Om ..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Dieren

Waddenmax heeft 85 biologische koeien. Het zijn zwartbonte kruisingen van het blaarkop-ras, die met trots hun hoorns dragen. ’s Zomers lopen de koeien dag en nacht buiten, in de winter liggen ze heerlijk warm in een dik strobed in de potstal. De koeien maken deel uit van de gesloten kringloop van de boerderij. Al het voer wordt op ons bedrijf geteeld of komt uit de directe omgeving.

 

Zuivelproducten

De zuivelproducten komen rechtstreeks van de koe. Tijdens het melken stroomt de melk direct vanuit de melkstal in de ketel in de naastgelegen zuivelruimte. Hier begint voor elk afzonderlijk zuivelproduct het productieproces, waarbij de verse, warme melk de basis is. De zuivel voldoet aan de strenge normen van stichting Demeter en Skal. Voor de verwerking van de Bio-dynamische zuivel gelden aanvullende eisen ten opzichte van reguliere EKO-producten. Zo mag de melk niet gehomogeniseerd worden, wat ervoor zorgt dat er op de volle melk een klein, ouderwets laagje room ligt. De samenstelling van de melk verandert mee met de seizoenen. Het rantsoen van de koeien heeft zo invloed op de smaak van de melk. Er wordt niets toegevoegd aan de zuivel om het langer houdbaar te maken of om de smaak te veranderen; het blijft gewoon de pure smaak van zuivel! En dat proef je!
 

Bekijk het assortiment van Waddenmax

Geef een reactie

whatsapp knop