De tweewekelijkse brief van Sandra aan Monique

Hoi Monique,

Kiss the ground: het staat op mijn lijstje! Het bekijken van die film over het belang van een gezonde bodem bedoel ik dan natuurlijk, dat zul je begrijpen… 😉

Oktober is een belangrijke maand als het om voeding en gezondheid gaat. Niet alleen is het 10 oktober Dag van de Duurzaamheid en 16 oktober Wereldvoedseldag, ook is het natuurlijk stoptober: de maand waarin rokers samen stoppen met het opsteken van een sigaret. In deze brief echter verder niets over Wereldvoedseldag of stoptober: ik ga het hebben over BOKtober.

  Web  Geitenhouderijterveen
Mijn collega Dieuwke ging deze week langs bij geitenhouder en Streekboer Egbert in Dorkwerd. Egbert heeft een mooi verhaal. Maar daarover vertelt Dieuwke zelf in haar blog. Ik wil het hebben over het bokkenvlees wat Egbert verkoopt. Egbert melkt zijn geiten. Van de melk maakt hij kaas. Feit is helaas dat alleen de vrouwelijke geiten gemolken kunnen worden. De bokjes houdt Egbert dus over.

In de meest voorkomende melkvee- en geitenhouderijen worden kalfjes en bokjes weggedaan, soms geëxporteerd en vrijwel altijd in rap tempo vetgemest en geslacht. Dit is helaas de keerzijde van het feit dat we melkproducten consumeren. Bij Geitenhouderij Ter Veen draait alles om het zoveel mogelijk in stand houden van de kringloop. Bokjes snel vetmesten past daar niet goed bij. Daarom houdt Egbert zijn bokjes langer aan en mest hij ze niet zo snel vet.

Nederlanders eten eigenlijk weinig bokkenvlees. Maar omdat Egbert het lokaal en direct vermarkt, krijgen zijn bokjes een veel beter leven dat dat van de meesten. Consumeer je zuivel, denk er dan ook aan om eens een bokje of een stiertje te eten. Het klinkt wellicht wat krom, maar door deze producten bij de lokale boer te kopen, kunnen zij er juist voor zorgen dat ook de mannetjes een beter leven krijgen. Mannenliefde, zo wordt het ook wel genoemd. 😉

Tot de volgende!

Sandra

 


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop