De tweewekelijkse brief van Monique aan Sandra

Hoi Sandra,

Dank je wel nog voor je wastips! En een keertje off topic gaan is niet echt een ramp toch? Ik zeg zo vaak dat wat wij doen met betrekking tot de eerlijke voedselketen ook telt voor bijvoorbeeld de kledingindustrie. Dus tja, dit soort uitstapjes maken ons allemaal alleen maar weer meer bewust dat je op vele vlakken iets kunt doen om de wereld een beetje mooier te maken.

Wat dat betreft kun je niet genoeg inspiratie geven denk ik?!

Wij hebben weer iets nieuws in het rek. We zijn op een grappige manier aan deze samenwerking begonnen. Wij hadden een broodsnijmachine die bij ons niet werkte omdat wij geen krachtstroom hebben. Bij Blooming Bakery konden ze er eentje gebruiken. Dus wij hadden ze voorgesteld om te ruilen. Zij de snijmachine; wij producten ter waarde van die machine. Nou en zo gezegd, zo gedaan dus. 😉

(Blooming Bakery is een initiatief van Fier en het Friesland College. Fier is een expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het Friesland College is een Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie.)

Unnamed

Toch werden wij ook wel weer heel erg aan het denken gezet over een ander maatschappelijk probleem. Want vanwege de aard van de bakkerij en het beschikbare budget kan er niet gekozen worden voor biologische producten. En natuurlijk hebben wij dat het liefst. Of in elk geval onbespoten producten dan, het keurmerk is niet het allerbelangrijkste. Maar je kent ons uitgangspunt wel toch!?

Kunstmest en bestrijdingsmiddelen… We willen gewoon echt liever dat we wereldwijd hier liever gisteren nog dan vandaag mee stoppen… Maar ja, dan wordt ons voedsel duurder… En dan kunnen velen het niet meer betalen…

Zoals ik in mijn blog van de week ook zei: ik zou er wel een boek over kunnen schrijven… Moet ik misschien toch maar eens gaan doen. 😉

Want dat het een haast onoplosbaar probleem lijkt, dat is wel helder. Maar je kent mij. Als iedereen denkt dat het een hopeloze zaak is, nou dan stroop ik juist graag de mouwen op. Ik geloof nog steeds in een oplossing in kleine stappen. Stappen die iedereen individueel kan maken. En al die kleine beetjes zijn op een dag echt genoeg om het op de veel langere termijn goed te doen.

Maar, ik draaf weer lekker door op deze zondagochtend. Volgens mij weten de meesten inmiddels wel wat mijn stokpaardjes zijn. Zo niet, lees dan gerust nog even verder.

Ik ga er weer een mooie dag van maken. En dat wens ik jou ook weer toe! Tot snel weer.

Liefs, Monique


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop