Vorige week leek het niet op te kunnen: we wonnen de prijs voor Friese startup van het jaar, behaalden binnen twee weken de 100% van onze crowdfunding, openden het verzamelpunt in Heerenveen en mochten ons onder de 100 meest duurzame jongeren van Nederland scharen. Deze week staan we weer met de voeten op de grond. Die klei waarop we staan is soms best wel dik en taai!
Het is geweldig veel lof en eer van je werk te krijgen. Het is een bevestiging dat je op het goede spoor zit. Daarnaast konden we het voor onze eigen motivatie ook wel even goed gebruiken. Het voelde echt als de beloning voor het harde werk van de afgelopen maanden. Toch voelt het stiekem ergens ook heel dubbel. Want eigenlijk is er helemaal geen tijd om feestjes te vieren. Dat bleek deze week maar weer eens.
ICT
Wat balen wij af en toe van onze website. Hoe veel tijd er in ICT gaat zitten dat is ongelooflijk! En dan nog gaat er veel mis. We weten dat er klanten zijn die problemen hebben met bestellen. Daarnaast loopt er soms wat fout in de communicatievoorziening. We proberen klanten zo goed mogelijk te voorzien van informatie over hun bestelling: niet te veel en niet te weinig. Gaat dat mis, dan zitten wij niet alleen met z’n allen nachten door te halen: we balen er daarnaast ook ongelooflijk van. Want iedereen die dit concept een warm hart toedraagt die willen we te allen tijde zo goed mogelijk bedienen. Elke keer als we onze klanten hierin teleurstellen dan doet dat pijn.
Het afhaalpuntendillema
Daarnaast zitten we nog met het voorzien van de kleinere dorpen van lokaal voedsel. Hoe graag we ook zouden willen, het opzetten van een verzamelpunt in een dorp blijkt niet mogelijk. Het kan niet uit voor de boeren om voor het behaalde aantal bestellingen iedere week te komen. We kwamen daarom, dankzij jullie input via eerdere blogs, met een nieuwe oplossing: afhaalpunten! We hebben een groot verzamelpunt opgezet in Heerenveen waar alle boeren komen. Vervolgens brengen we vanuit daar de bestellingen naar afhaalpunten in de dorpen. Op deze manier kunnen we én de boeren efficiënt inzetten en tóch de dorpen blijven voorzien van onze producten! Tot half mei hebben we onszelf de tijd gegeven om dit concept te testen in de regio Heerenveen. Daarna zullen we de resultaten terugkoppelen en bijschaven waar nodig.
Blijven Sleutelen
Dat er nog het een en ander bijgeschaafd moet worden aan het concept van de afhaalpunten merkten we vorige week. Het bestellen via de website van Heerenveen verliep nog niet optimaal, de afhaalpunten kunnen beter ingericht worden, etc. Wederom: wat baalden
wij! Je wilt alles aan de ene kant direct optimaal regelen voor de klant. Aan de andere kant kan dat niet. Je kunt alles aan de keukentafel bedenken. Hoe het in de praktijk werkt en waar je dan tegenaan loopt ontdek je echter pas wanneer je het uitvoert. Je ontkomt niet aan testen. Maar als je het doet dan weet je zeker dat jij en je klanten tegen problemen aan gaan lopen. Dat, terwijl je je klanten juist optimaal wilt bedienen. Het is een gekke paradox. Dat maakt het proces zo ingewikkeld. Gelukkig ging het op de afhaalpunten deze week al een stuk beter. De rolcontainers en het mooie busje die Thijs had geregeld boden een uitkomst! Daarnaast blijven we de steun van alle Streekboer liefhebbers voelen. Tips voor verbetering en hulp blijft binnenstromen. Daar hebben we wat aan en daarmee komen we samen ook verder!
Samen komen we er!
Wij zijn er nog steeds zeer trots op dat we wel de stap hebben genomen om het gewoon te doen. Het was niet gemakkelijk en het is nog steeds niet gemakkelijk om lokaal voedsel (versproducten!) voor iedereen toegankelijk te maken. Toch zijn wij er van overtuigd dat het kan. We zien het aan het enthousiasme van de klanten, aan de reacties op de sociale media, aan de recordtijd waarin de crowdfunding de 100% heeft behaald. Daarom gaan we vol passie door. Helaas zijn ook wij geen superwezens en maken we in het ontwikkelproces fouten. Juist om die reden proberen we jullie, liefhebbers van lokaal voedsel, zoveel mogelijk te blijven betrekken bij het proces. Opdat jullie begrijpen waar we mee bezig zijn, opdat jullie begrip op kunnen brengen voor de fouten die er gemaakt worden en opdat jullie ons waar mogelijk ook ondersteunen. Met name voor het laatstgenoemde zijn we erg dankbaar!