Soms botsen ideeën en met de uitvoerbaarheid ervan. Soms moeten we wellicht ook gewoon niet te moeilijk denken. Helpen jullie ons met de oplossing?

De kleine dorpen

Thijs, Janco, ik; we wonen allemaal in relatief kleine dorpen. De supermarkt in mijn dorp is al een hele tijd geleden verdwenen. Bij Thijs en Janco in het dorp staat nog wel een supermarkt. Ook heeft Nieuwehorne een Streekboer verzamelpunt. Het is alleen voor De Streekboer geen doen om in elk klein of middelgroot dorp een verzamelpunt op te zetten. Het is nu eenmaal een feit dat het voor De Streekboer rendabeler is om ons in een groot dorp of in een stad te vestigen. Daar wonen meer mensen bij elkaar en daar trek je dus ook gemakkelijker meer klanten.

Toch zouden we graag een Streekboer in elk dorp willen zien. In ieder geval zouden we graag zien dat iedereen de mogelijkheid heeft producten van De Streekboer dichtbij huis af te kunnen halen. Veel klanten willen dit ook: van klanten uit Gorredijk, Oudehaske en Stiens vernemen we dat ze graag een verzamelpunt in hun dorp willen zien.

Het idee

Vandaar dat we de afgelopen weken keihard hebben nagedacht over een afhaalpuntensysteem. Het idee was simpel: we wilden systeem een dat ervoor zorgt dat kleinere dorpen vanuit een dorp of stad met een verzamelpunt beleverd kunnen worden. Zo zouden klanten uit bijvoorbeeld Stiens kunnen bestellen via de webshop van Leeuwarden. De producten zouden dan gezamenlijk naar een afhaalpunt in Stiens worden vervoerd waar klanten de Streekproducten zouden kunnen ophalen.

De uitwerking

Zoals gezegd: we vonden het een fantastisch idee. In de uitwerking werd het alleen wat lastiger. Wat hoe ga je dat precies met vervoer doen? Als een afhaalpunt ’s avonds geopend is, wordt het vrij lastig de producten daarna nog te laten bezorgen naar de dorpen. Hoe zorgen we er verder voor dat het voor ons uit kan? Een bezorgservice inhuren kost namelijk behoorlijk wat geld. Bovendien moeten wij als organisatie ervoor waken de focus te behouden en ons te richten op het goed inrichten van de verzamelpunten.

Al met al bleek het voor ons, als Streekboer organisatie, op het moment onmogelijk om zelf de kleinere dorpen te gaan bedienen. De enige mogelijkheid die wij op het moment zien is dat klanten zelf de distributie slim organiseren. Vanuit Oudehaske vernamen we al dat gezamenlijk in Joure wordt ingekocht. Op die manier zijn er vast nog veel meer mogelijkheden. Voor ons is het de vraag of de klant dit wil en hoe we hierin als Streekboer organisatie kunnen faciliteren. Het is met name de vraag hoe we kunnen helpen om groepjes klanten uit een dorp of streek in kaart te brengen zodat ze samen kunnen bestellen. Hebben jullie een idee? We horen het graag!

 

Geef een reactie

whatsapp knop