De tweewekelijkse brief van mij aan Monique

Hoi Monique,

Haha, echt grappig dat mensen bij jullie naar de Koudummer boontjes vragen. Ik ben benieuwd hoeveel er deze week in onze webshop op zoek zijn naar een bokashi emmer 😉. Ik hoop dat ze allemaal even bij jullie de winkel inlopen om er een te halen. Nu er volop gediscussieerd wordt over eiwitten in diervoer, had ik het voornemen het te gaan hebben over boerderij-melk: de melk die jullie en wij in de schappen hebben en op het eigen erf van de boer wordt geproduceerd en verwerkt. Toen ik donderdag onze koelcel inliep, besloot ik echter anders…

Tijdens het verdelen van de broccoli van Waddengeluk troffen we er rupsen op aan. “Kunnen we broccoli met rupsen wel uitleveren?” vroegen we ons af. Ik besloot daarop eerst maar eens contact op te nemen met Jurjen van het biologisch-dynamische boerenbedrijf Waddengeluk. Jurjen reageerde ietwat gepikeerd toen ik heb vertelde dat er rupsen op zijn broccoli zaten en ik voornemens was deze niet uit te leveren. “Vooruit, wij nemen het wel weer voor rekening. Maar niemand snapt tegenwoordig ook meer hoe het zit en dat frustreert mij,” was zijn reactie. Dit triggerde mij wel en ik besloot door te vragen. Jurjen legde me uit dat zij nog een van de weinig overgebleven biologisch-dynamische (bd) broccolitelers in Nederland zijn. Biologisch-dynamisch is eigenlijk bio+: de producten voldoen allemaal aan de criteria voor het bio-certificaat. Daar bovenop stelt bd strengere eisen aan onder andere mest, veevoer, omgang met dieren en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook staat een lokale kringloop centraal. Het je een bd-veeteeltbedrijf, dan moet het veevoer ook zoveel mogelijk uit de omgeving komen (zie hier voor meer info).

broccoli

“Eigenlijk is bd-boeren hetgeen wat veel consumenten en de politiek wil. Alleen de consequenties van de teelt worden door de consument en politiek niet aanvaart en moeten door de boeren gedragen worden,” aldus Jurjen. Hij snapt wel dat boeren blijven protesteren. Ik schreef daar van de week al een stuk over.

In het geval van de broccoli hoopt Jurjen dat de consument gaat inzien dat die grote, goedkope, perfect ogende broccoli helemaal niet zo perfect is. De broccoli is goedkoop omdat hij groeit op kunstmest en vol zit met het vergif Tracer dat alle rupsen dood. Bd-telen brengt minder broccoli per hectare op en levert broccoli’s op die er anders uitzien dan wat nu nog gangbaar is. “Het feit dat er nog rupsen op de broccoli zitten, laat zien dat er nog wat op kan leven omdat onkruid met de hand van het land wordt verwijderd en niet alles dood wordt gespoten. Als dat niet begrepen wordt omdat het afwijkt van de norm, draaien wij als bd-boeren voor de kosten op terwijl wij juist ons best doen om in harmonie met de natuur te telen,” aldus Jurjen.
carrot
Na het aanhoren van het verhaal van Jurjen besloot ik dat zijn verhaal er een is die verteld moet worden. Zij die het lef hebben het anders te doen, moeten gesteund worden in plaats van ervoor gestraft te worden. We leverden de broccoli’s uit en vertelden het verhaal er bij, net zoals ik dat nu doe. Ik ben benieuwd naar de reacties. Wellicht heeft het klanten ook enorm afgeschrikt. Maar ik ben wel van mening dat wij als (web)winkels ons best moeten doen om de boeren die het anders doen te ondersteunen. Dat kunnen we het beste doen door het verhaal te blijven vertellen en te accepteren dat productstandaarden zoals ze nu zijn, niet perse de productstandaarden van de toekomst zijn. Kom maar op met die kromme komkommers, hartvormige aardappelen en verliefde wortels (zie foto)!
Veel liefs,
Sandra
PS: Ik ben wel erg benieuwd naar jullie mening. Wat vind jij van rupsjes in de broccoli? Laat het me weten via info@destreekboer.nl!


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop