De afgelopen weken waren de boeren weer volop in het nieuws. Het nieuwe voorstel van minister Schouten om het eiwitgehalte in veevoer naar beneden te brengen zette kwaad bloed bij met name melkveehouders. Het gevolg was trekkers op de weg, files en lege schappen in supermarkten. Ondertussen neemt de gunfactor onder de consumenten voor de boeren af. De trekkers op de weg zijn toch ook wel vervelend en de protesten duren inmiddels ook wel erg lang.

Ook wij krijgen mails van bezorgde consumenten binnen. “Ik ben de trekkers op de weg zat, bij welke boeren moet ik zijn als ik het niet eens ben met de protesten?” en: “Ook boeren moeten toch begrijpen dat we toe moeten naar een ander landbouwsysteem?” Het zijn vaak gehoorde opmerkingen en het is logisch dat Streekboer klanten deze vraag hebben. Samen streven we immers naar een manier van voedsel produceren die in evenwicht is met de natuur. En dat is het huidige landbouwsysteem niet. Als je onze Streekboeren vraagt, snappen ze echter wel dat collega-boeren nog protesteren.

Ik sprak over de boerenprotesten met Co van De Kromhoekster Kip en Nynke van Oer de Wiel. Beiden vertelden me een soortgelijk verhaal. Zowel Co als Nynke hebben al jaren terug de keuze durven maken om op een andere manier te produceren en te verkopen. Toch zijn ze het ook niet eens met het beleid van de overheid. Het probleem zit hem met name in het feit dat de regels continue veranderen. Waar politiek werkt met een 1-, 2- of hooguit 4-jarenplan, bouwen boeren hun bedrijf met een perspectief voor 10 of 20 jaar. En dat botst.  

farmHet verschil tussen de protesterende boeren en veel van onze Streekboeren zit hem echter in het feit dat Streekboeren de politiek iets meer los hebben gelaten (voor zo ver mogelijk). Doordat ze de keuze hebben gemaakt te produceren voor de lokale consument zijn ze minder afhankelijk geworden van de politiek en meer van de consument. Juist daarom is de stem van de consument (lees: de manier waarop de consument boodschappen doet) zo belangrijk.

Wij, als consumenten, kunnen er wel voor kiezen om de komende 10, 20 jaar en het liefste nog de rest van ons leven de manier van produceren te ondersteunen waar we achter staan. Dit doen we door bij die boeren te kopen waar wij het vertrouwen in hebben en waarvan wij vinden dat ze op een verstandige manier produceren. Dat doen we door te kopen bij onze Streekboeren. Op deze manier laten zowel de producenten als wij als consument het lot niet liggen in de handen van de politiek maar nemen we het heft zelf in handen door te stemmen met onze vork.

 

Geef een reactie

whatsapp knop