Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.

Bereiding

  1. Tenzij je een voorraadje in de diepvries hebt, begin je een dag van tevoren met het weken van de haver of gerstkorrels. Gooi het weekwater weg, voeg schoon water toe, breng aan de kook en laat het 45 minuten koken. Giet eventueel overtollig water af. Houd het warm.
  2. Rooster het komijnzaad in een droge pan. Als het lekker ruikt, doe je de fijngesneden uien, knoflook en olie/boter erbij. Voeg na een minuutje ook de andere specerijen toe. Was je groenten en snijd ze in stukjes van ongeveer dezelfde grootte. Voeg deze bij de uien, doe er een scheutje water bij en laat met het deksel op de pan garen. De hardere groenten laat je uiteraard iets langer mee garen dan groentes als paksoi, courgette, prei etc. Laat alles beetgaar worden. Doe op het laatst de gekookte peulvruchten erdoor. Proef even en voeg eventueel nog wat specerijen als gember, kurkuma, gemalen koriander/komijn of chili toe. Voeg tot slot de gekookte haver of gerst toe en laat nog even opwarmen. Kies je garnering.

Ingrediënten

  • 350-400 gram gekookte haver- of (naakte) gerstkorrels
  • 2 volle eetlepels komijnzaad
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke eetlepel olijfolie of wat roomboter
  • 1 flinke theelepel kurkuma (of wat verse, geraspt)*
  • 1 flinke theelepel gember (of wat verse, geraspt)*
  • snufje gemalen cayenne of chili*, of een heel fijngesneden chilipepertje, zonder zaadlijsten
  • 1 flinke theelepel gemalen koriander
  • 1 flinke theelepel gemalen komijn
  • 250-300 gram regenboogwortels per persoon
  • 200 gram gekookte peulen, bonen, linzen, kikkererwten of anders 200 gram Shiitakes of oesterzwammen
  • Breng op smaak met tamari, zout en wat peper

Garnering suggesties: 

  • Eventueel nog een handjevol fijngesneden verse kruiden als koriander, bieslook en peterselie
  • Bestrooi met sesamzaad of een lepel Egytische Dukkah ter garnering.
  • Lekker met wat augurken, komkommer, een pickle of andere groente in het zuur.
  • Een gepocheerd eitje, gebakken tempe of wat stukjes kip.

Geef een reactie

whatsapp knop