Geschreven door: Sandra

Zonder omwegen reist een rijstkorrel 8000 kilometer voordat het op ons bord belandt. Hoe tof is het dat je het aantal voedselkilometers van een maaltijd al heel simpel met een factor 100 kunt verkleinen?

In het mooie Westerwolde in het Zuidoosten van de provincie Groningen wordt naakte gerst verbouwd. Naakte gerst is een prima alternatief voor rijst. Bovendien heeft het nog vele gezondheidsvoordelen ook. Van 8000 naar gemiddeld 100 voedselkilomters en nog eens een veel voedzamere maaltijd ook; het lijkt te mooi om waar te zijn!

Gerst is een graansoort die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Gerst werd zo’n 23.000 jaar geleden wilt geplukt en gegeten. Ook dronk met het natuurlijk in de vorm van bier. Circa 10.000 jaar geleden begon men met het verbouwen van gerst. Van oudsher wordt het eten van gerst gelinkt aan kracht. Zeker de gekiemde korrels. Deze werden gegeven aan zieken, zwakkeren en kinderen. Ook de iets verder gekiemde korrels, gerstegras, hebben een rijke historie als ‘superfood’.

Systeem

Helaas voor de bierliefhebbers: Het is niet zo dat, omdat er gerst in bier zit, bier ook opeens super gezond is. De gezondheidsvoordelen vind je in naakte gerst. Naakte gerst valt als het rijp is zo van het kaf af. Bij doorveredelde en tevens de meest gangbare gerst van vandaag de dag is het kaf dik en stro-achtig en blijft het aan de graankorrel vastzitten. Omdat naakte gerst, doordat het uit zichzelf loslaat, niet beschadigd wordt tijdens het oogsten, behoudt het kiemkracht en de gezonde eigenschappen.

Wat de gezonde eigenschappen van naakte gerst zijn? Een heleboel! Zonder al te technisch te worden heeft naakte gerst een lage glycemische lading. Dit houdt in dat het je bloedsuikerspiegel contant houdt en je dus een constant energieniveau houdt in plaats van dat je grote energie-schommelingen krijgt. Ook is het goed voor je darmflora en heeft het een gunstige werking op cholesterolverlaging en op het immuunsysteem in je darmen en elders in je lichaam.

Eerlijk is eerlijk, ik heb het zelf ook nog nooit gegeten maar na dit schrijven ga ik dat deze week zeker eens doen. Jij ook!?

Geef een reactie

whatsapp knop