Geschreven door: Sandra

Afzetgarantie is het mooiste wat wij onze lokale boeren – en daarmee onszelf – kunnen bieden. Verschillende keren hebben wij in het verleden acties opgezet om groenten die opeens geen afzetkanaal meer hadden te redden. Denk hierbij aan de pukkelpompoenenactiede gouden bloemkolenactie en de snelle spinazieactie. Afgelopen zomer luidden twee van onze boeren ook weer de noodklok omdat de export van biologische broccoli ineens op zijn gat lag.

Wij hebben dit jaar geen nieuwe reddingsacties opgestart. Een aantal jaren geleden was het goed om aandacht te geven aan het niet kunnen afzetten van perfect voedsel. Reddingsacties blijven opzetten zou echter symptoombestrijding zijn. Wij moeten ons inzetten om het probleem bij de bron aan te pakken.

Waar zit het probleem? Het systeem deugt niet en moet op de schop. Kees Klomp – hoogleraar betekeniseconomie – kan dit altijd haarfijn uitleggen en is dus een tip om te volgen op LinkedIn. Zolang het de norm blijft om in november, als de appels uit het buitenland goedkoper zijn dan de Nederlandse appels, alle Nederlandse appels uit de schappen te halen verandert er niets. Zolang het de norm blijft om grote partijen broccoli voor de export te telen en diezelfde export vervolgens de macht houdt om je de rug toe te keren op het moment dat de broccoli klaar is, verandert er niets. Het hele systeem moet op de schop.

Waarom groentepakketten de oplossing zijn? Groentepakketten gaan niet ineens het hele systeem veranderen. Ze zijn echter wel het begin van de oplossing. Als wij samen kiezen voor een abonnement op groenten, geven wij onze telers daarmee een afzetgarantie voor het komende seizoen. Wij kunnen hiermee onze boeren een afzetgarantie geven. Het liefste zeggen we: alles wat je teelt, wordt ook verkocht in de regio. Zo heeft de boer zekerheid en kan hij boeren op de manier zoals wij dan als lokale consumenten graag zien.

Dd

Het liefste leg ik met alle Streekboer consumenten een oogstclaim op de stukken grond van de boeren en verdelen we vervolgens alles wat van het land komt. Het ene jaar zal dit meer zijn dan het andere jaar. Het ene jaar zullen de groenten ook een andere vorm hebben dan het andere jaar. Op deze manier voorkomen we ook direct dat 1/3 van ons voedsel verspild wordt doordat het onder andere een gekke vorm heeft. Afin, dat komt allemaal later.

Laten we er eerst maar eens voor zorgen dat we wekelijks een vast aantal producten van onze boeren afnemen. Aan de hand van alle input die we de afgelopen tijd van Streekboer klanten hebben gekregen, hebben we nieuwe, mooie tassen samengesteld. Dit zijn de verbeteringen:

 • Alle aardappels en uien zijn uit de groentetassen gehaald.
 • Een groentetas bestaat nu uit 4x een hoofdgroente om mee te koken en wekelijks een extraatje uit de koude kas.
 • De tas van ‘t Hummelhûs dopen we om tot tuinderstas. Hierbij krijg je bijbehorende recepten van tuinder Willem Teun per mail toegestuurd.
 • Qua fruittassen kun je nu kiezen tussen een lokale tas (lees: veelal appels en peren) of een fruittas aangevuld met fruit uit het buitenland.
 • De combitas wordt groter en is letterlijk de combinatie tussen de fruit- en de groentetas. Omdat je nog meer boeren zekerheid geeft, is een combitas goedkoper dan apart een fruit- en een groentetas bestellen. De oude fruit- en groentetas komt hiermee te vervallen.
 • Ook introduceren we een snackbox met slechts groenten die je zo op kunt eten en ideaal zijn om mee te nemen in bijvoorbeeld de broodtrommel.
 • Alle tassen zijn te verkrijgen in de losse verkoop maar ook in abonnementsvorm. We geven een korting op de abonnementsvorm, wederom met als reden dat dit de boeren de zekerheid biedt die ze nodig hebben.

Door deze wijzigingen hopen we niet alleen de boer maar ook jou als consument te helpen. Je eet automatisch biologische en met de seizoenen mee en hoeft tegelijkertijd niet wekelijks meer na te denken wat je dan zou moeten kopen.

Loop gerust door onderstaand schema heen om te kijken welke tas bij jou past!

Welk Groentepakket Past Bij Jou

2 reacties op “Bij de Boer: Groentepakketten. Afzetgarantie voor onze boeren

 1. Annelies Hovinga zegt:

  De pakketten zijn allemaal vanaf 2 personen. Er zijn ook veel eenpersoons huishoudens. Daar lijdt een pakket tot verspilling. Zeker als je ook nog een kleine eter bent.

  • Ronny zegt:

   Dag Annelies,

   Dank voor je reactie en tip. Ik zal deze zeker meenemen naar Sandra en laten bekijken of een kleiner 1 persoons pakket ook mogelijk wordt. Houd hiervoor onze website in de gaten ook.

   Vriendelijke groet,
   Ronny Uithof
   De Streekboer

Geef een reactie

whatsapp knop