Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.
Bereiding
Was de appels goed, maar schil ze niet (dat is niet nodig als ze tenminste biologisch zijn). Verwijder de klokhuizen en maal de appels in de foodprocessor. Maal niet te grof, maar ook niet tot pulp. Voeg alle andere ingrediënten toe en kneed tot een homogene massa. Proef even en voeg naar hartenlust nog iets van de kruiden/specerijen of citroen toe. Doe het mengsel in een broodbak- of taartvorm. Druk het mengsel stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet het circa 50 minuten op 140 graden in de oven. Prik er even in met een cocktailprikker. Als die er schoon uitkomt, kun je de koek heel goed laten afkoelen, uit de vorm halen en vervolgens in de koelkast bewaren. Pas aansnijden als de koek helemaal is afgekoeld.
Ingrediënten
- 700-750 gram biologische appels*
- 2 eetlepels citroensap
- eventueel 3-4 cm geraspte gemberwortel (of snufje gemalen)
- 3-4 gram kaneel
- 2 gram anijszaad (als je daar niet van houdt, gebruik dan koek- of speculaaskruiden)
- snufje zout
- 200-250 gram meel
- 50-60 gram kastanje- of amandelmeel
* neem 400-500 gram als je een iets drogere koek wilt.
Eventueel naar smaak toe te voegen:
- eventueel 60-65 gram gehakte zonnebloem-of pompoenpitten
- eventueel 40 gram gedroogde cranberries of andere gedroogde bessen (of een mengsel)
- eventueel de rasp van een biologische citroen, limoen of sinaasappel
- eventueel 8-10 druppels stevia
- 2 volle eetlepels gesmolten kokosolie (extra virgin) of roomboter/ghee