Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.

Bereiding

De boerenkool (of andere kool/bladgroente) heel fijn snijden: des te fijner, des te lekkerder. Alle ingrediënten goed mengen (met uitzondering van het ei) en even proeven. Als het goed op smaak is ook de eieren erdoor mengen. Verdeel het mengsel in twee porties en leg ze op bakpapier op 2 bakplaten (van ca. 26 x 37 cm) of 1 grote bakplaat. Zet het 30—35 minuten in de oven op 140 graden. Haal ze eruit en smeer de pesto erover. Verdeel vervolgens alle ingrediënten van de door jouw gekozen topping erover (zie voorbeelden) en sprenkel er vervolgens nog wat olijfolie over. Serveer met een salade of gestoomde groenten. Ook lekker als koude lunch. Wil je een deel invriezen? Laat dan de pesto en de topping achterwege tot je deze plaatkoek opeet.

Ingrediënten

  • 200 gram boerenkool (of een andere groene groente)
  • 500 gram afgekoelde gekookte haver- of gerstkorrels
  • 150 gram meel (bijvoorbeeld gerst-, teff-, haver-, boekweit-, spelt- of kamutmeel of een meelmengsel)
  • evt. 100 gram geraspte oude schapen- of geitenkaas, feta of een andere kaas
  • 1 dessertlepel zeewier vlokken
  • 2 tenen knoflook
  • 2 a 3 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Eventueel gemalen rozemarijn, mediterrane kruiden
  • 3 eieren

Topping ideeën: 

  • Half potje rode of groene pesto per plaatkoek
  • Een flinke hand verse groene tuin- en/of onkruiden
  • Rucola, veldsla, andere sla
  • Eventueel groene/witte asperges/schorseneren
  • Eventueel gegrilde paprika
  • Olijven of kappertjes
  • Geblancheerde seizoensgroenten
  • Mengsel van gefruite uien en paddestoelen
  • Hand geroosterde noten en pitten of wat Grie, halloumi, feta, buffelmozzarella, kiemen of wat edelgistvlokken.

    Kortom; wat je maar in huis hebt of aan restjes over hebt!

Geef een reactie

whatsapp knop