Teken hier de petitie.

Egbert belde ons op de eerste de beste maandag na de kerstvakantie op: Help, ik moet misschien stoppen. Het zit zo:

“Omdat er nieuwe regels voor geitenhouderijen binnen de gemeente Groningen in de maak zijn, is de toekomst van ons bedrijf onzeker geworden. Uit bepaalde VGO (Veehouderij Gezondheid Omwonenden) onderzoeken blijkt dat bij (grootschalige) geitenhouderijen de kans op longontsteking onder omwonenden groter is dan elders. Daarom wil Groningen geitenhouderijen in eigen gemeente gaan verbieden.

Schermafbeelding Om ..

Echter houden wij onze geiten op een kleinschalige, meer natuurlijke manier dan bij de bedrijven waar de onderzoeken zijn afgenomen. Ook is het causale (directe) verband voor de longontstekingen nog niet gevonden. Omdat onze boerderij momenteel helaas niet over de juiste vergunningen beschikt, moeten wij mogelijk onze kudde inkrimpen of verhuizen naar een locatie buiten de gemeente.

In het coalitieakkoord van de Gemeente Groningen wordt geschreven over een voedseltransitie met als doel meer ruimte voor biodiversiteit, ruimte voor natuur en een lokale productieketen (waaronder streekmarkten). De gemeente zet tot nog toe weinig stappen om bedrijven als het onze te stimuleren in hun bestaansrecht.

Op 24 januari wordt de nieuwe visie geitenhouderij besproken in de raad waar ook wij ons verhaal mogen doen. Voor ons is dit een cruciaal moment. Het is er op of er onder. Kunnen we blijven bestaan en juist op de mooie zichtlocatie die we hebben, een voorbeeld blijven van hoe het ook kan? 

We doen ons uiterste best dit verhaal bij de gemeenteraad te brengen. Dat neemt niet weg dat we jouw hulp kunnen gebruiken. Misschien weet jij beter welke input de gemeenteraad van ons nodig heeft en wil je mij hier mee op weg helpen? Of wellicht heb je een andere tip? Wilt je jouw mening hierover kwijt of wil je helpen om ons bedrijf voort te laten bestaan? Mail dan voor meer info naar egbertterveen@gmail.com

Wij hebben in ieder geval de mensen die wij kennen gevraagd om mee te denken. Hopelijk levert deze oproep nog meer waardevolle input op. Want Geitenhouderij Ter Veen willen wij niet kwijt!

Meer weten over Geitenhouderij Ter Veen? Lees hier het verhaal, bekijk hier de producten die ze bij De Streekboer leveren en luister hier de podcast die van De Keuken van Groningen recentelijk maakte met Egbert. Ook leuk: de video die we maakten over ‘een dag in het leven van Geitenhouderij Ter Veen’.

Geef een reactie

whatsapp knop