Yvon was vaste klant van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost en is nu vaste klant van De Streekboer. Ze kookt en denkt helemaal in lijn met het Streekboer concept. Ze heeft heel vaak leuke tips en goed advies. Bovendien steekt ze ons met regelmaat een hart onder de riem. Ze stuurde mij onderstaande mail die ik graag met jullie deel.


Hoi Monique,

Recept-ideeën voor witte kool heb je inmiddels genoeg, denk ik. Ik zag het op de sociale media. Leuk hoor! Zal ik je dan iets sturen voor erwtensoep? Lijkt me ook wel toepasselijk. Sorry als ik je plaag, ik heb gezien hoe druk jullie ermee waren.

Wij eten flexitarisch, dus deze soep is zonder vlees. Dat is niet erg, denk ik, want ik hoorde je vertellen dat jullie voorstander zijn van de hoogste kwaliteit vlees en zuivel, maar dat je die wel met mate nuttigt. Helemaal ons idee dus!

Echte snert kan mijn recept dus niet worden, want dan moet er vlees inzitten. En erwtensoep met vlees is overigens pas snert als hij een nachtje heeft gestaan. Wist je dat?

Ik heb het basisrecept van Rineke Dijkinga en verder lijkt het een beetje op de soep zoals ik hem ooit via de winkel van Dr Plant kon kopen. Zo jammer dat deze vegan take a way er niet meer is. Wat was dat leuk toen op straat (zie foto) met die kookpot dat je met je pannetje langs kon komen. Leuke herinneringen aan. Snert-dag voor herhaling vatbaar

Het recept heeft natuurlijk een beetje van mezelf. Zo gaat dat bij mij altijd. Koken kan op gevoel, bakken moet precies. Daarom hou ik net wat meer van koken. 😉 Jullie zeiden het ook nog in de kook-video-podcast. Was heel leuk trouwens!

Soep koken is mega eenvoudig. De basis is altijd hetzelfde. Uitje fruiten, eventueel knoflook toevoegen, water en bouillon toevoegen en verder alles wat je maar lekker vindt.

Dit haal ik allemaal via De Streekboer in huis:

 • Uien
 • Knoflook (nu ook even niet in de shop, ik heb altijd wat op voorraad. Het komt vanzelf weer beschikbaar. ;-))
 • Kokosolie van Armal
 • Bouillonblokjes zonder gistextract of liever nog de poeder (in mild of pittig)
 • Dik Trom’s of schokker erten (die laatste eigenlijk nog lekkerder want minder taai velletje, en ook een oud ras)
 • Knolselderij en/of pastinaak
 • Rozemarijn (takje dat je er later uitvist of even vermalen van tevoren, met de staafmixer lukt dat niet zo goed blijkt uit mijn ervaring.)
 • Snert soepgroenten (kan maar hoeft niet)
 • Peper, zout naar smaak, of scheutje Tamari (ik heb het doorgegeven als wens ter aanvulling van het niet lokaal wel bio aanbod dat binnen jullie 20% van de 80/20 regel valt ;-))
 • Lekkere klodder Crème Fraîche per portie soep
 • Olijfolie (nu even uitverkocht,
 • maar binnenkort weer in de shop.)
 • Kiemen om mee te garneren.
 • 1 à 1½ liter water. (Ik voeg altijd eerst een liter toe, erbij kan makkelijker dan eruit. Verdampen van te veel kost tenslotte meer energie. ;-))

Werkwijze:

Zoals ik al zei, het is niet moeilijk en ik doe het een beetje op gevoel en proeven tussendoor, maar zo pak ik het ongeveer aan:

Voor deze soep moet je dan wel de dag van tevoren bedacht hebben dat je hem wilt maken. Want je moet die erwten weken. Zet ze dus een dag van tevoren in een kom met water. Onze oma’s kookten in het weekwater, ik kies zelf voor schoon water. Als je weekt komen er anti-nutriënten los, die spoel ik liever weg. Ik neem voor lief dat ik dan ook wat nutriënten wegspoel. Kijk zelf maar hoe dat voor jou het meest logisch voelt.

 • Week de erwten een dag van tevoren.
 • Uien en knoflook fruiten in de kokosolie. Als je geen knoflook hebt, laat je dat gewoon weg. Dat kan meestal wel bij recepten, dan zit het er gewoon niet in.
 • Kook het water ondertussen en voeg dit samen met de erwten en de knolselderij die je in stukjes hebt gesneden toe. De pastinaak is en/of. Die mag er ook bij in stukjes. Bouillonblokjes of de poeder naar smaak niet vergeten!
 • Dit geheel laat je lekker pruttelen. Ik maak hem na een tijdje glad met de staafmixer.
 • En dan komt onze tweak: De kinderen willen een gladde soep; die houden niet van stukjes. Mijn man en ik vinden wat structuur en iets te kauwen wel lekker. Dus ik voeg na het staafmixen de soepgroente toe om te laten garen. Als ik dan serveer, gaat hij voor de kinderen weer door de zeef. Ik weet het, wij moeders zijn niet helemaal normaal. Laat ons maar, we krijgen vast later ons verstand. 😉
 • Aan tafel schept iedereen die dat wil er een lekkere lepel Crème Fraîche in. Ik doe er ook een paar druppels olijfolie overheen en wat kiemen voor het restaurantgevoel.
 • Ik zou zeggen: lekker ite voor de Friezen, en smakelijk eten voor de Groningers en de Drenten!

Geef een reactie

whatsapp knop