De tweewekelijkse brief van mij aan Monique

Hoi Monique,

Wat gaaf dat je het aandurft om gewoon alleen nog maar de bloem en meel van de molen, en niet de mixen, meer aan te bieden! Vanuit economisch perspectief zou je direct denken dat dit een hele domme zet is. Maar bij jullie gaan principes altijd voor en dat is mooi. Het vergt alleen wel wat uitleg zo af en toe kan ik me voorstellen. Dat is wel het voordeel van een fysieke winkel: je staat er zelf om het uit te leggen. Ik hoop dat Streekboer klanten, als ze in Leeuwarden zijn, de moeite nemen even bij jullie langs te gaan!

Vandaag wil ik het graag hebben over vis. Wat eigenlijk is het best wel bijzonder: we zijn een waterland maar hebben absoluut geen viscultuur. Ok, de Nederlander heeft of een haat- of een liefdeverhouding met de rauwe haring. Daarnaast eet menig Nederlander ook nog wel eens gebakken kibbeling. Maar vis fileren en zelf bereiden is vaak lastig.

Wij verkopen alleen maar vis van Goede Vissers Freerk Visserman en Jan en Barbara Geertsema. Het zijn niet de goedkoopste vissen en het zijn ook niet de gemakkelijkste vissen om te bereiden.  Het zijn echter wel de vissen en de vissers waar wij achter staan. Deze keuze licht ik graag toe.

goedevissers

Waar moet je op letten bij het kopen van vis? De eerste algemene regel die vaak geopperd wordt is: let op keurmerken. Ik vervang deze liever door: ken je visser. Ik heb meer vertrouwen in een keurmerkloos visje van een visser om de hoek dan een tilapia met een keurmerk die afkomstig is uit de Chinese zee.

Zowel Freerk als Jan en Barbara zijn boegbeelden in de visserij. Ze staan er om bekend voorvechters te zijn van duurzame visserij. Wil je er een beeld bij krijgen? Bekijk dan vooral een van deze filmpjes: https://www.youtube.com/watch?v=RDppYPI-Wfo en https://www.youtube.com/watch?v=wYhR1e8QEzQ

Wil je eens een goed en duurzaam visje eten? Koop dan eens een hele vis met het liefste ook nog een onbekende naam. Door de hele vis te kopen ga je voedselverspilling tegen. Daarnaast smaakt een schar, heek of heilbot smaak net zo lekker (of misschien nog wel lekkerder) dan tonijn of zalm. Als we met z’n allen weer wat meer de minder bekende vissen gaan eten, behouden we de balans in de zee ook beter. De vraag naar bekende vissen is immers te groot en de vraag naar onbekende vissen te klein waardoor de balans verstoord wordt.

goedevissers

Dan blijft de vraag wel: hoe bereid ik een ‘onbekende’ vis? Als de Corona weer voorbij is, moet je echt eens naar het restaurant van Jan en Barbara op Lauwersoog afreizen om een fileerworkshop te volgen. Het is zeker de moeite waard! Totdat dat weer kan, kun je altijd nog op YouTube terecht voor tutorials.

PS: Omdat het aanbod in onze webshop afhankelijk is van de vangst van de week, verschilt de vis ook nog wel eens in formaat. Zo kan het voorkomen dat je de ene keer een grote krijgt en de andere keer een kleine. Dit is niet te voorkomen (tenzij we het net zo gaan doen als de ‘grote industrie’ en dat is nou net wat we niet willen). Heb je een keer een kleine vis? Bestel het dan nog een keer dan krijg je de volgende keer vast een grote. En zo niet, dan komen we samen ook wel weer tot een oplossing! Zo doen we het immers altijd: samen, transparant en in overleg waar nodig!

Groetjes,
Sandra

 

 


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop