De tweewekelijkse brief van Monique aan mij

Hoi Sandra,

Wat een verrukkelijk cake recept met courgettes deelde jij  heel toepasselijk in de komkommertijd. 😉
Past ook goed bij een ongemakkelijk momentje dat ik de afgelopen week in de winkel beleefde. Want wij gaan geen kant en klare cakemix meer verkopen maar alleen nog meel en bloem om zelf basisrecepten te maken. Het was ongemakkelijk omdat die klant dacht dat ik zijn leven complexer ging maken en dat ik hem een gedachteloos bakmoment ontnam. Maar eigenlijk was niets minder waar. Hoe makkelijk het ook is, toch heb ik zelf ook nog geen tijd genomen om jouw recept te proberen hoor. Maar ja, Ronny is bij ons thuis de kok, dus wie weet tovert hij dit lekkernij op tafel bij de thee of koffie binnenkort.Over koffie gesproken. Ik twijfelde of ik het deze week daar over wilde hebben. Want terug van weggeweest staat er bij ons deze week weer koffie te koop van het koffiestation uit Groningen. Dat zijn jongens die helemaal into de koffiebonen zijn en alleen afspreken de complete oogst te kopen als ze zeker weten dat er goed voor de mensen die op de plantages werken is gezorgd. En als er ook goed voor de plantage zelf is gezorgd. Klopt dit, dan kopen ze de oogst.

Koffie blijft een heel lastig iets als je het over lokaal en duurzaam hebt. Of eigenlijk is het niet lastig: het past er niet echt bij. Maar toch, koffie is ook niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon.

Toch wilden we het daarom eerst niet meer verkopen. En ook omdat we tegenover de Wereld van Thee (en koffie) zijn gevestigd. Maar in goed collegiaal overleg vonden zij het geen probleem als wij ons assortiment een beetje uitbreiden. Zij hebben toch veel meer keus en ook nog eens heel veel specialistische kennis. Dus een lang verhaal kort: De koffie is weer terug van weggeweest. We schreven er destijds al eens een blog over.

Zoals ik al zei twijfelde ik of ik het nu over koffie moest gaan deze week want we hebben ook een heel ander leuk product sinds kort in huis!

We hebben EHBO wol! Heb je daar ooit van gehoord?

wol

EHBO wol is wollige wandelondersteuning van de schapen van Groot Kabel. Dit staat er op de flyer die we erbij hebben gemaakt:

De gewassen en gekaarde wol van Groot Kabel kan vele voeten-EHBO-taakjes voor je verrichten! Op Groot Kabel worden sinds 2004 schapen gemolken. Ze houden er zo’n 150 stamboek Friese melkschapen waarvan ze de verse melk op het eigen bedrijf verwerken tot volle rauwmelkse schapenkaas. Dit alles doen ze volgens de biologische productiemethode met respect voor plant en dier.

De kaas is ook bij Jouw Dagelijkse Kost te koop. Maar natuurlijk geven de schapen naast melk ook wol!

Over de wol
Deze wol wordt gewassen en gekaard, dus schoongemaakt, waarna hij jammer genoeg eigenlijk alleen tegen dumpprijzen richting China gaat om daar in de kledingindustrie verwerkt te worden. Dat zouden wij graag anders zien. We kunnen niet alle wol een mooie bestemming geven maar alle beetjes helpen. En hoe meer mensen weten dat we mooie wol van eigen bodem kunnen gebruiken voor diverse zaken, hoe meer wol er in eigen land een bestemming krijgt!

EHBO
Daarom willen we je vertellen over de EHBO functies die wol voor je kan hebben!

Wol kan bijvoorbeeld heel goed werken tegen drukplekken aan je voeten als je tijdens het wandelen ongemakken ervaart! Het is geen permanente oplossing, een pedicure (in te schakelen voor uitwendige voet en teennagel verzorging) of podotherapeut (in te schakelen bij afwijkende standen van voet, tenen en nagels) is altijd aan te raden. Maar een pluk wol van de schapen van Groot Kabel meenemen als je gaat wandelen is sowieso een goed idee. Een pluk wol preventief rondom je tenen wikkelen als je weet dat je lang moet staan, veel moet lopen of lang in je schoenen moet blijven kan heel helpend en verzachtend zijn.

De wol is dan wel gewassen en gekaard, dus schoongemaakt maar bevat nog wel de lanoline (wolvet) en dat geeft het gevoel dat je op verwennende, zachte wolken loopt! Omdat de werking uitgaat van het wolvet kun je de pluk wol het beste na één dag vervangen. Dan is het wolvet opgenomen door je huid. Vooral als je het voor verzorging en verzachting van dichte blaren gebruikt.flyer

De wol neemt transpiratievocht op en zorgt dan je voeten zo goed mogelijk geventileerd blijven in je schoenen. Wol isoleert goed. Dus in de winter houdt het je voeten warm, in de zomer houdt het je voeten koel. Als je blaren hebt verzacht het wat en helpt het tegen het ontstaan van nieuwe blaren.

Mensen met wintertenen en/of hielspoor kunnen ook baat hebben bij plukjes wol rondom de aangedane plekken. Werkt zoals gezegd niet genezend, maar het reguleert de temperatuur bij de pijnlijke tenen en het verzacht de drukpijn bij het lopen. Zo kan het zelfs de last van een hallux valgus (een vergroeiing aan de grote teen) wat verminderen.

Uiteraard is deze wol niet geschikt bij een lanoline-/wolallergie. Ook geen wol aanbrengen op open blaren of wondjes. Mocht je klachten of problemen hebben die langer van aard blijken; raadpleeg dan een (medisch) pedicure, podotherapeut of huisarts.

Een pluk gekaarde wol van ongeveer 10 gram is te koop voor € 1,95
Je kunt zoveel of weinig kopen als je wilt. We wegen het voor je af in de winkel.

Leuk hè?! Op deze manier geven we weer een stukje waarde terug aan een natuurlijk product dat dus eigenlijk heel kostbaar is maar als afval wordt behandeld in Nederland!

De aankomende vrijdag- en zaterdagmiddag kun je bij ons om de hoek ook nog naar een prachtig expositie kijken van pleeds van wol van de stadskudde van Leeuwarden. Wol van andere schapen dan van onze EHBO wol dus maar met een gelijksoortige gedachte.

Er hangen echt schitterende exemplaren tussen. Er zijn er ook al een boel verkocht. Een paar worden na afloop van de expositie achtergehouden voor het Symposium over wol. Uit de restpartij worden de pareltje gezocht die wij via de winkel mogen verkopen. Want jij weet ook dat dat wat er moet verbeteren in de voedselindustrie ook telt voor de textiel- en kledingindustrie. Dus als wij daar op deze manier een beetje aan kunnen bijdragen dan vinden wij dat heel erg tof!

Vandaar; we zijn niet wollig maar we verkopen het wel. 😉

Liefs Monique


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop