Mariette is de vaste vrijdag-vrijwilliger van de pop-upwinkel in de Blokhuispoort. Djordy komt ook elke vrijdag werken in het kader van zijn oriëntatiestage. En hij heeft niet voor niets voor de vrijdag gekozen. 😉

Min of meer om dezelfde reden ben ik er ook altijd, in elk geval even. Ik help natuurlijk ook Djordy even op weg met een nieuwe communicatie- of marketingklus en neem met hem door wat hij vorige week heeft gedaan. Maar de echte reden komt voort uit Mariette’s bakhobby!

Kortom, de vrijdag is een momentje in de week geworden om naar uit te kijken!

We zijn het de vrijdagkoek gaan noemen. Maar die mag je rustig ook op andere dagen maken en eten hoor!

Mariette experimenteert graag met zo min mogelijk gluten en zo min mogelijk geraffineerde suikers. En die experimenten slagen eigenlijk altijd! Tenminste, wij hebben nog nooit iets gehad dat het predicaat vrijdagkoek niet mocht dragen! Vrijdagkoeken zijn allereerst lekker, maar ook voedzaam en gezond.

Afgelopen week had ze de rozijnenkoek voor ons gemaakt. En die is heel leuk te combineren met de jam uit de (web)winkel. En dat sluit dan weer niet geheel toevallig goed aan bij de vraag en het antwoord van deze week over de kunst van het telen van zacht fruit in Nederland.

Ingrediënten vrijdagkoek

Bereidingswijze vrijdagkoek

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Breng het water en de kokosolie aan de kook.
  3. Voeg de rozijnen toe en laat op laag vuur gedurende 5 minuten pruttelen.
  4. Meng de verschillende meelsoorten eerst met de specerijen.
  5. Voeg bakpoeder toe als je het iets luchtiger wilt hebben.
  6. Meng er daarna de eieren doorheen om een beslag te maken.
  7. Voeg het kokosolie-watermengsel toe.
  8. Giet het beslag in een bakvorm en zet gedurende 30 minuten in de oven.
  9. Laat het baksel daarna afkoelen en haal het uit de vorm.
  10. Snijd eventueel met geduld de koek doormidden om er een laagje jam tussen te doen.

Smullen maar!

Geef een reactie

whatsapp knop