Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week de It Griene Libben uit Noordbergum
Aflevering 32
It Griene Libben
10 mei 2021
In de tuin van Gosse & Sjoukje in Noordbergum is op het moment genoeg te oogsten en hebben de eerste mooie bladgroenten hun weg naar het bord van onze klant alweer gevonden. Toch blijkt; in de natuur is niet alles te plannen. Precies als het oogstseizoen begint, nog geen twee weken geleden, wordt hun zoon Jan geboren. Een rondleiding op de tuin houd ik daarom tegoed. Met het delen van het mooie verhaal achter It Griene Libben wil ik echter niet wachten.
Een agrarische achtergrond heeft Gosse niet, hij is een idealist en wordt niet gelukkig van het werk wat hij doet. Zoekend naar een nieuwe uitdaging neemt hij met een vriend een kijkje bij een zelfoogsttuin en direct weet hij zeker dat dit is wat hij wil. Twee jaar werkt Gosse bij een stadstuin in de buurt als vrijwilliger, om ervaring op te doen als tuinder en te onderzoeken hoe hij het zelf zou willen doen. Als Sjoukje en Gosse elkaar leren kennen in 2013 is hij net zijn eerste zelfoogsttuin in Leeuwarden begonnen. Er zijn zo’n 100 leden die voor een vast bedrag per jaar groenten, kruiden, bloemen en kleinfruit kunnen komen oogsten. Veel mensen beginnen enthousiast. In de praktijk blijkt echter dat ze het vaak toch te druk hebben om zelf te komen oogsten en daardoor afhaken.
Sjoukje boort een nieuwe markt aan, ze is commercieel en belt alle chef-koks in de regio. “Dat is leuk, een kok is net zo bevlogen als een boer als het om voedsel gaat”. Zijn de tomaten sneller rijp dan verwacht, dan doet Sjoukje een paar belletjes en brengt alles aan de man. Na vier jaar levert Gosse alleen nog aan restaurants in de buurt. Chefskoks zouden graag de bladgroenten gewassen aangeleverd krijgen, maar op de tuin is helaas geen water en geen elektriciteit. Het blijkt helaas onmogelijk om aan deze wens te kunnen voldoen en daarnaast zijn er geen mogelijkheden om geoogste groenten koel te kunnen bewaren. Ze besluiten te stoppen in Leeuwarden en op zoek te gaan naar een plek waar ze dat wel voor elkaar kunnen krijgen. Sjoukje is op dat moment zwanger van hun eerste kindje en de gesprekken onderling gaan vaak over hoe ze de toekomst zien. Hard werken is geen probleem en rijk hoeven ze niet te worden. Dat ook Gosse hun kinderen kan zien opgroeien en tijd met ze kan doorbrengen is voor de aanstaande ouders het belangrijkst. Een oproep op Facebook voor een nieuw stuk grond brengt ze naar Noordbergum. Het stuk grond wat daar voor handen is, is van de oudste klompenmakersfamilie die nog is overgebleven in Nederland. Er is een klompenmuseum en een fierljepmuseum en een groentetuin past er precies bij.
Op ca. 4000 m2 werkt Gosse als kleine tuinder volgens de principes van ‘microfarming’. De groenten zijn biologisch gecertificeerd. “We kweken een selectief assortiment groenten en maken gebruik van handzame machines. Doordat het niet te veel en te groot is ontstaan er geen klussen waarvan je weet dat je er toch niet aan toe komt. Het werk is overzichtelijk en gevarieerd; van zaaien tot het wassen van de sla. Je kunt alles zelf doen. We zijn niet bang geweest om te investeren in goed materiaal en hebben een aantal bijzondere machines gekocht die speciaal voor kleinschalige tuinbouw ontworpen zijn. De quick greens harvester en de paperpot transplanter besparen ons veel tijd,” aldus Gosse.
De idealen van Gosse zijn na al die jaren nog niet veranderd; mensen laten zien waar het voedsel vandaan komt en alle groenten lokaal én zichtbaar afzetten. Gosse en Sjoukje weten waar hun product terechtkomt en de klant weet waar de groente die ze eten vandaan komen.
Benieuwd welke producten van It Griene Libben moment in het seizoen en te koop zijn? Kijk dan hier.