Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week de Goede Vissers uit Lauwersoog

Aflevering 31
De Goede Vissers
3 mei 2021

Het is meivakantie maar het lijkt wel herfst. Natuurlijk weerhoudt ons het er niet van om een paar dagen met de camper te gaan toeren. Een rondje Noord-Nederland is altijd mooi, en ook nog eens prima te combineren met een bezoekje aan onze meest Noordelijke leverancier. Op maandagmorgen rijden we, na een nachtje aan het Lauwersmeer, richting de vissershaven van Lauwersoog.  We parkeren de camper voor het restaurant ’t Ailand van Jan en Barbara Geertsema. Het restaurant is prachtig gelegen aan het eind van de havenmonding met uitzicht op de Waddenzee en het eiland Schiermonnikoog. Onze jongens zwaaien even naar de overkant, waar hun nichtje woont, en vervolgens verdwijnen ze naar een speeltoestel verderop.

Of Jan en Barbara vandaag aanwezig zijn is de vraag. Het restaurant is door de week gesloten. Maandag staat vanaf mei meestal in het teken van opruimen en het klaarmaken voor vertrek naar zee. Toch wagen we een poging. We zien Barbara al zitten, binnen achter het raam. Gelukkig zijn we welkom voor een bakje koffie. De komende nacht wordt er harde wind voorspeld met windstoten kracht 9 dus wordt er nog niet uitgevaren vandaag.Whatsapp Image  At .. ()

Jan begint in 1995 als als wadvisser. Hij vist dan op kokkels, harders en zeebaars zonder bijvangst; dan al een voorbeeld van duurzame visserij. Vanwege de liefde voor Jan sluit Barbara later bij hem aan. Vaak als ze in de haven aan het werk zijn stoppen mensen even voor een praatje. Er zijn zoveel vragen en er is zoveel te vertellen over de visserij dat ze besluiten om te beginnen met een dagcafé met een kleine kaart. Het wordt een ontmoetingsplek voor vissers en consumenten, en dat blijkt een succes. Het wordt steeds drukker en inmiddels runnen ze een volwaardig weekendrestaurant, met een terras, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over het wad. 

Maar, Jan en Barbara zijn nog altijd zeevissers en kiezen met hun schip TS31 Internos nog het liefst het ruime sop. Ze zijn als vissers aangesloten bij de organisatie “Goede Vissers”. Koop je vis van Goede Vissers, dan kies je niet alleen een bepaalde vissoort. Je kiest ook voor vis die op een duurzame manier is gevangen, waarbij een bewuste keuze is gemaakt voor het visgebied en het seizoen. Goede Vissers zijn vissers die het anders willen doen, vissers met respect voor de zee. 

Jan en Barbara vissen met een staand net, met mazen die precies groot genoeg zijn voor de vissen die ze op die specifieke plek willen vangen. Te grote vissen komen niet vast te zitten, te kleine vissen zwemmen er doorheen. Hierdoor is er heel weinig bijvangst. Als er toch een ander visje mee naar boven komt wordt deze niet teruggegooid. Ze zullen er altijd voor zorgen dat ook deze vis op een bord beland. 

Barbara laat ons de oesters zien die aan de andere kant van de dijk liggen te wachten om te worden schoongemaakt. Onder de merknaam ‘Wilde Wad Oesters’ worden ze in doosjes met de prachtige afbeelding van een zeemeermin inmiddels door het hele land verkocht. De oesters worden met de hand geraapt op wilde oesterbanken in de Waddenzee. Het zijn Japanse oesters (Crassostrea gigas), een wereldwijd veel gekweekte soort. Rond 1980 komen ze terecht in de Waddenzee, waarna ze zich verspreiden over het Wad en er grote oesterbanken ontstaan. Bij laag water vallen de oesterbanken droog en kunnen de vissers oesters rapen. Sinds ik Jan en Barbara ken bestellen we regelmatig oesters. Ik vind een oester een hele mooie tegenstelling van ons ‘makkelijke’ voedsel wat tegenwoordig altijd en overal geschild en gewassen verkrijgbaar is. Het is een kunstje om de schelpen open krijgen, en juist daarom waarderen wij ze heel erg.

Alhoewel onze jongens altijd meekijken of er een parel in de schelp zit, laten ze de oester zelf nog links liggen. Wist je trouwens dat een Streekboerklant laatst een doos oesters cadeau heeft gedaan en er een parel in bleek te zitten? Een kans van amper 1 op 10.000!

Als we de jongens uit de speeltuin vissen om onze rit te vervolgen, vragen ze direct of we vanavond visjes gaan bakken. Deze keer niet, maar er zit niets anders op dan snel nog een keer naar Lauwersoog voor een paar kilo schar en tong.

Dieuwke hoopt zeer binnenkort het aspergeseizoen af te trappen met een bezoek aan Hoekstra Asperges. Stuur jij ons alvast je vragen voor hen toe?

 

Geef een reactie

whatsapp knop